Вчені підтвердили шкоду веганської дієти для здоров’я кісток

0
Вчені підтвердили шкоду веганської дієти для здоров'я кісток
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вчені з Німеччини з’ясували, що веганська дієта шкідлива для здоров’я кісток. Такого висновку вони дійшли на основі результатів спільного дослідження клініки «Шаріте», Німецького федерального інституту оцінки ризиків, Університету Мартіна Лютера та Потсдамського університету, опублікованого в журналі Nutrients.

Дослідження проводилося з січня до липня 2017 року. У ньому взяли участь 72 особи віком 30-60 років з індексом маси тіла менше 30. Учасники експерименту були здорові: ні в кого з них не було діабету, серцево-судинних захворювань або раку. Крім того, у дослідженні не брали участь вагітні жінки. Добровольців розділили на дві групи: перша дотримувалася веганської дієти, тобто не вживала продукти тваринного походження, а друга з’їдала щонайменше три порції звичайного м’яса або дві порції ковбасних виробів.

Дослідження показало, що вегани приймали більше харчових добавок, ніж учасники другої групи: 97,2% проти 33,3%. Ще вегани мали нижчі показники ультразвуку кісток, у них було знижено рівень кальцію, цинку та селенопротеїнів, а також спостерігався нестача жирних кислот.

Дослідження показало, що веганська дієта має і плюси: наприклад, прискорення обміну речовин і контроль за вагою. Також вважається, що веганство дозволяє зменшити ризики серцево-судинних захворювань. У той же час вчені дійшли висновку, що відмова від м’яса та інших продуктів тваринного походження може спричинити неприємні наслідки, оскільки вегани не отримують достатньої кількості вітаміну B12, фолієвої кислоти та заліза — ці необхідні організму компоненти містяться в продуктах тваринного походження.

“Наукові дані свідчать про те, що деякі специфічні поживні речовини, отримані в основному з джерел їжі тваринного походження, зустрічаються у веганів у менших кількостях, що може негативно позначитися на здоров’ї кісток”, – довели вчені.

попередня статтяЩо додати в пюре, щоб з’явився яскравий смак та вишуканий аромат
наступна статтяЯк приготувати соєвий соус в домашніх умовах
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я