Велика різниця: чому тим, хто працює вночі, не можна їсти як усім іншим

0
Велика різниця: чому тим, хто працює вночі, не можна їсти як усім іншим
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Робота ночами накладає чимало обмежень. Причому навіть у плані харчування! Якщо не зважати на цей фактор, схуднути у тебе точно не вийде. А ось погладшати – навіть при досить стандартного раціону – є всі шанси.

Класичні принципи дієтології нерідко оминають ту чималу кількість людей, які живуть за нестандартними біоритмами, тому що працюють ночами або чергують цілодобово.

Звичайно, їм доводиться роками підлаштовувати своє життя під не найкомфортніший робочий час. Але на жаль, всі фізіологічні процеси людині перебудувати не під силу, адже ніч просто не задумана природою як час для активності та їжі!

Головне правило, про яке варто пам’ятати всім, хто не спить уночі: не варто навантажувати шлунково-кишковий тракт у період з 23:00 до 6:00. Особливості нічного травлення такі, що всі жири та вуглеводи, які ти з’їси, перетворяться або на інсулін, або на жир на боках.

Якщо ти працюєш у нічну зміну, то основну частину раціону слід з’їдати в обід та на вечерю перед роботою. Сніданок також краще не перенасичувати важкими продуктами, інакше ти не зможеш добре виспатися після зміни. Або снідай вже після сну, але теж не перестарайся з кількістю з’їденого.

Як правило, всі процеси обміну речовин уповільнені після сну, тому снідати краще легкими кисломолочними продуктами. Добре підійдуть йогурт, сир, трохи свіжих ягід і мюслі. А ось яйця з сосисками не підійдуть.

Якщо ти снідаєш в інтервалі 13–15 годин, то наступний прийом їжі можна організувати близько 18–20 годин, але не пізніше 21:00.

Тим, хто спить у звичайному режимі, рекомендована легка білкова вечеря. Але для сов такий прийом не підійде. У них буде повноцінна обідня вечеря, що складається з овочів, гарніру та білка.

  • Добре підійдуть всі види морепродуктів, телятина, баранина, індичка.
  • З овочів – спаржа, шпинат, помідори, огірки, болгарський перець та всі види капусти.
  • На гарнір варто вибирати пшоно, ячмінь, цілісний овес, гречку і коричневий нешліфований рис – вони чудово впораються з голодом і довше утримають відчуття насичення.

Чим перекушувати вночі?

Вибирай переважно овочеві салати. Овочі краще брати сезонні: влітку огірки, помідори, солодкий перець, зелень; а восени — капусту, моркву та буряк.

Можна урізноманітнити меню топінамбуром, цвітною капустою та броколі. А також додавати трохи горіхів та насіння. Але пам’ятай: вони дуже калорійні, тож норма – не більше 20 грамів.

попередня статтяЯк швидко приготувати смачний сирний пиріг
наступна статтяСмачний рулет до чаю без хімічних добавок
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я