Як виростити смачний аґрус: ділимося “секретами”

0
Як виростити смачний аґрус: ділимося
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Для гарного плодоношення вирішальне значення має розташування куща.

Особливості догляду і посадки

Аґрус буде рости погано, якщо місце для нього вибрати заболочене, надто вологе, у тіні, з високими ґрунтовими водами. Чагарнику потрібно багато сонця. Також не можна висаджувати аґрус безпосередньо біля інших культур.

У тісноті кущі погано висвітлюються та провітрюються, конкурують за поживні речовини, заважають один одному. Це може викликати різні захворювання та позначатися на врожайності.

Виходить, що основні правила посадки аґрусу такі: висока і світла ділянка, розташування кущів не ближче ніж за півтора метри один від одного. Сильнорослі сорти – на відстані не менше трьох метрів один від одного.

Для поліпшення повітро- та світлопроникності аґрус необхідно формувати у штамбовій формі або на шпалері у вигляді невеликого кущика.

Садівники зазвичай віддають перевагу вертикальним формам, оскільки це дозволяє економити місце на ділянці. А якщо ваш аґрус сформований у вигляді куща, краще встановити підпірки, інакше гілки з ягодами будуть хилитися до землі і можуть підхопити інфекцію.

Полив та добриво

Важливий етап – час перед цвітінням. У цей період прополіть приствольне коло, пропушіть грунт не глибше, ніж на сім сантиметрів. Інакше можна пошкодити коріння, адже воно розташоване поверхнево.

Обов’язково полийте аґрус, якщо стоїть спекотна погода. Потім потрібно підгодувати кущик. Для цього використовують розчин настою курячого посліду, сечовину, комплексні мінеральні добрива.

Після підгодівлі мульчуйте приствольне коло тирсою або торфом. Така процедура дозволяє довше утримувати вологу у ґрунті, перешкоджає утворенню ґрунтової кірки.

Після плодоношення зазвичай проводять друге підживлення – зольним настоєм або калійно-фосфорними добривами. Саме зараз у рослині закладаються плодові бруньки на майбутній рік.

Як боротися зі шкідниками

Не забувайте поливати аґрус, якщо літо дуже спекотне. Для чагарників краще використовувати не дощування, а поливати під корінь. Обов’язково прогрівайте воду під сонцем, не використовуйте холодну. Якщо кущ занадто загущений, заберіть зайві пагони.

Періодично оглядайте аґрус на наявність хвороб та шкідників. Якщо помічаєте перші симптоми, негайно вживайте заходів: обробіть фунгіцидами або інсектицидами. Також від шкідників добре допомагають настої часнику, пижми, лушпиння цибулі.

Урожай краще збирати у суху погоду, у міру дозрівання плодів. Ви можете підібрати собі сорт під будь-який клімат та свої смакові уподобання.

Дачникам особливо подобаються безшипні сорти аґрусу, адже ягоди з них збирати простіше. Але є садівники, які віддають перевагу традиційним сортам. Вибір робити лише вам!

попередня статтяПричини вживати зелений часник у їжу
наступна статтяЯк доглядати за петунією, щоб насолоджуватися пишним цвітінням до заморозків
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я