...
ГоловнаЗдоров'яЙод: як зрозуміти, що його не вистачає у твоєму організмі

Йод: як зрозуміти, що його не вистачає у твоєму організмі

Підпишіться на нас:

Статистика невблаганна: патології щитовидної залози посідають друге місце у світі за поширеністю після цукрового діабету. І вони також відносяться до наслідків неправильного харчування. Нестача йоду буквально вбиває щитовидну залозу і, що найнебезпечніше, часто нестачу цього елемента важко запідозрити до появи збоїв. Проте існують ознаки, якими можна припустити брак йоду в організмі. І вчасно вжити заходів!

Йод бере участь не тільки в роботі щитовидки, забезпечуючи утворення тироксину та трийодтироніну. Також він необхідний для зростання та нормального дихання клітин, а ще – транспорту натрію та гормонів. Коли ці процеси порушуються, проблеми починаються у всіх системах організму.

У тілі людини міститься до 50 мг йоду. У депо щитовидної залози «зберігається» трохи більше половини, решта розосереджена в м’язах та крові, а у жінок – ще й у яєчниках. І часто брак йоду з’ясовується вже в той момент, коли щитовидка починає надсилати недвозначні сигнали SOS.

Проте є кілька ознак, якими недолік найважливішого мікроелемента можна запідозрити до виникнення серйозних складнощів зі здоров’ям. До них належать:

  • Набір ваги
  • Набряки
  • Неминуче відчуття втоми
  • Депресивний стан, поганий настрій, пригніченість
  • Погіршення уваги та пам’яті
  • Порушення менструального циклу
  • Шум у вухах, запаморочення, блідіст

Популярним домашнім способом визначити нестачу йоду в організмі вважають “тест з йодистою сіткою”. Попереджаємо одразу: далеко не всі лікарі вважають цей спосіб достовірним. У будь-якому випадку тобі необхідно звернутися до профільного фахівця, якщо є хоч найменша підозра на те, що йоду не вистачає і функції щитовидки можуть бути порушені. Клінічні аналізи покажуть усю картину.

Навіть якщо тебе нічого не турбує, не забувай періодично консультуватися з ендокринологом у профілактичних цілях. Багато регіонів України вважаються йододефіцитними, але призначати собі препарати йоду самостійно дуже небезпечно, адже його надлишок не менш шкідливий, ніж недолік.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...