Чому з’являється лупа і як з нею боротися

Підпишись на нас:

Виявити лупу на голові завжди неприємно. Дрібні білі лусочки приносять не лише естетичний дискомфорт, але й можуть сигналізувати про наявність серйозних захворювань. Щоб позбавитися лупи, потрібно, насамперед, зрозуміти, що стало її причиною. Про те, які проблеми можуть провокувати появу лупи, розповідаємо у матеріалі.

Порушення обміну речовин

До збою в роботі сальних залоз і, як наслідок, лупи може призвести неправильний обмін речовин. Він робить організм більш уразливим до дії будь-яких хвороботворних факторів.

Щоб нормалізувати обмінні процеси в організмі, насамперед важливо налагодити раціон. Намагайся їсти не менше трьох разів на день невеликими порціями. І віддай перевагу здоровій їжі, у складі якої є елементи, необхідні для ефективного метаболізму. До таких продуктів відносяться яйця, нежирне м’ясо, горіхи, риба, овочі та молочні продукти з високим вмістом кальцію.

Гормональні зміни

Вагітність, прийом оральних контрацептивів та гормональних ліків також можуть стати причиною появи лупи. Але найчастіше білі лусочки у цьому випадку — показник серйозніших проблем. Наприклад, себореї чи псоріазу.

Якщо ти знаходишся в процесі лікування або стикалася з гормональними збоями останнім часом, потрібно розповісти про проблему своєму лікарю і записатися на консультацію до трихолога.

Стрес

Люди, які схильні до стресу, часто страждають від лупи. У періоди тривожності проблема, як правило, посилюється ще більше. Це з тим, що стрес послаблює наші захисні механізми, роблячи організм вразливим до подразненню шкіри голови зокрема.

Щоб впоратися з проблемою, потрібно навчитися керувати стресом і позбутися його факторів, що його провокують. Займайтеся спортом та робіть хоча б мінімальні фізичні вправи, які допоможуть нормалізувати стан та впоратися з проявами стресу.

Чутливість шкіри

Згодом чутливість шкіри може змінюватися. Вона починає інакше реагувати на звичні чи нові доглядові засоби.

Щоб зрозуміти, що лупу викликає саме засіб для догляду за волоссям, спробуй на якийсь час змінити кондиціонер або шампунь. І якщо заміна продукту допомогла, ретельно вивчи склад засобу, що спричинив проблему. У майбутньому намагайся уникати покупки бьюті-продуктів для волосся зі схожим складом.

Щоб справитися з проблемою, потрібно навчитися керувати стресом і позбутися його факторів, що його провокують.

Авітаміноз

Нестача в організмі вітамінів A, B, C, E, міді, кальцію та цинку також може спровокувати появу лупи. Це пов’язано з тим, що вітамін А регулює функцію сальних залоз та бере участь у процесі регенерації шкіри голови. Вітаміни групи B відповідають за зростання та здоров’я волосся, а також насичують шкіру голови необхідними кислотами.

Часто з проявами авітамінозу ми стикаємося у перехідний зимово-весняний період. Щоб підвищити імунітет і впоратися з апатією та сонливістю, спробуй урізноманітнити свій раціон. Прогулянки на свіжому повітрі, позитивні емоції та здоровий сон також допоможуть відновити життєві сили.

Підвищена пітливість

Нехтування гігієною волосся і підвищена пітливість також можуть стати причиною появи лупи. Як правило, у цьому випадку вона з’являється або в спекотні літні дні, або взимку, якщо людина тривалий час протягом дня носить теплу шапку.

Щоб впоратися з проблемою, трихологи рекомендують періодично приймати контрастний душ і мити волосся за необхідності. І по можливості намагатися менше часу проводити в приміщеннях з сухим повітрям, а також використовувати парові зволожувачі повітря.

Захворювання шлунково-кишкового тракту

Внаслідок колітів, дисбактеріозу, частих запорів та хвороб печінки може підвищитися активність грибка Malassezia, який і викликає лупу. Це пов’язано з тим, що через проблеми з ШКТ організм перестає засвоювати поживні речовини і не отримує достатньої кількості вітамінів мінералів і жирних кислот, необхідних для нормальної роботи.

Порушення роботи шлунково-кишкового тракту негативно впливає на функціонування інших органів та систем. Шкірні покрови при цьому починають лущитись, тріскатися та запалюватися. Якщо ти часто вживаєш шкідливу їжу та п’єш алкоголь, організм почне виводити канцерогени, які в них містяться, у тому числі через шкіру та волосся.

Тому, якщо жодні інші вищеописані методи не допомагають позбутися лупи, варто звернутися по допомогу до гастроентеролога. Він проведе низку досліджень, які покажуть, чи пов’язана поява неприємних симптомів із хворобами шлунка та органів ШКТ.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Гімнастика від акне: цей вид тренувань допомагає очистити шкіру від прищів

Щоб повернути шкірі чистоту і позбутися запалень, потрібно не...

Корисна хитрість, якщо до сковороди стало все приставати

Якісна сковорідка є неоціненною помічницею господині на кухні. Але...

Як приготувати домашнє печиво «Марія»

Інколи так хочеться чогось солоденького, але малокалорійного: щоб і...

Як гвоздика допомагає проти комарів: народна порада

З кожним теплим днем наближається пора, коли, здається, усі...

Найкраща швидка піца з лаваша за 15 хвилин

Якщо дуже хочеться піци, а часу обмаль, приготуйте піцу...

Секрети городників, щоб виноград дав гарний урожай

Для того, щоб виноград дав гарний урожай, крім підживлення,...

Зігрівальний гранатовий напій по-домашньому: «секрет» смаку в спеціях

Іноді виникає бажання взяти не чашку чаю або кави,...