...
ГоловнаЗдоров'яЯку небезпеку таять у собі цукрозамінники

Яку небезпеку таять у собі цукрозамінники

Підпишіться на нас:

З тим, що вживання цукру не йде на користь не тільки нашій фігурі, а й здоров’ю загалом, ми вже змирилися. Тільки ось питання, чим його замінити, як і раніше, залишається відкритим. Одна зі творців сервісу FoodyFit, Анастасія Нова, поділилася своєю думкою з цього приводу.

Подробиці

Використовувати в обмеженій кількості можна такі цукрозамінники, як мед, стевія, фруктоза, кокосовий цукор, сироп топінамбуру, а також фініковий та кленовий.

Але є і замінники цукру, які реально небезпечні для здоров’я. До них відносяться:

  • Аспартам (Е951) солодший за цукор у 200 разів, найчастіше використовується в напоях та ліках. Компанія PepsiCo перестала додавати цей інгредієнт на прохання споживачів.
  • Сукралоза (Е955). Дослідження, одне за одним, підтверджують небезпеку сукралози. Так, з’ясувалося, що підсолоджувач міг викликати лейкоз у мишей. Тому в червні 2014 року The Center for Science in the Public Interest відніс сукралозу до категорії caution (використовувати з обережністю).
  • Ацесульфам калію (Е950). До нього входять солі калію, що містять хлористий метилен. Вчені з’ясували, що ця речовина викликає нудоту, може сприяти розвитку раку та аутизму, порушувати роботу печінки та нирок та псувати зір. Крім того, сам замінник цукру негативно впливає на метаболізм.
  • Сахарин (Е954) сприяє підвищенню чутливості організму до дії ультрафіолетового випромінювання, появі тахікардії, викликає нудоту та розлад шлунка.
  • Ксиліт (Е967) та сорбіт (Е420) – вони, як і інші підсолоджувачі із закінченням -іт, відносяться до цукрових спиртів. Останні погано засвоюються організмом та можуть викликати алергічні реакції. Також ксиліт має побічні ефекти, пов’язані зі шлунково-кишковим трактом: здуття живота, метеоризм, спазми.

Прихована загроза

Дуже часто ми навіть не підозрюємо, скільки цукру вживаємо в день. «Прихованого» найбільше у соусах та заправках. Замінюйте їх на олії, сік цитрусових (салат можна просто заправити соком лимона). Акуратніше (стежте за кількістю та реакцією) включайте в раціон фрукти та сухофрукти. Вивчайте склад консервів (ананас, кукурудза, помідори), а краще взагалі виключити їх з раціону. Більшість упакованих продуктів (каші, мюслі, батончики, сушені ягоди та фрукти, ЗОЖ продукти, веганські ласощі тощо) також містять цукор. Уважніше вивчайте склад на упаковці. Слово «цукор» може бути замінено на незнайоме формулювання.

Стрічка новин:

Здоров'я/Краса/Лайф

Ще новини:

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого кольору та стійкого...

Які продукти не вживають дерматологи: цей список стане в нагоді кожній дівчині, яка піклується про свою шкіру

Деякі продукти можуть викликати появу прищів та запалень, а також погіршувати стан шкіри при таких захворюваннях, як псоріаз,...

Чому людям похилого віку не варто їсти морозиво: висновки лікарів

Морозиво люблять усі, але не поспішай пропонувати бабусі чи дідусеві зайву порцію — лікарі попереджають, що такі ласощі...

Чому варто спати на лівому боці, щоб поліпшити здоров’я: 5 причин

Чи замислювались ви колись, на якому саме боці вирушати в обійми Морфея? Ні? А ось і дарма! Експерти...