Нутриціолог пояснила, які фрукти та овочі небезпечні навесні

Підпишись на нас:

З приходом весни прилавки магазинів наповнилися зеленню, овочами та яскравими фруктами нового врожаю. Але не всі овочі та фрукти принесуть бажану користь організму. Нутриціолог Гончар застерегла від вживання навесні свіжих, яскравих та великих овочів та фруктів.

Подробиці

За її словами, найчастіше виробники прискорюють процес дозрівання сезонних плодів за допомогою нітратів, які при надмірному попаданні в організм провокують алергії та отруєння, порушують роботу щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту. Також нітрати можуть накопичуватися в людини, викликаючи хронічну інтоксикацію.

До фруктів і ягод, багатих на хімічні речовини, відносять:

  • яблука – їх шкірку покривають дифеніламіном, який призводить до отруєнь і навіть провокує зростання злоякісних новоутворень;
  • полуницю – її обробляють метилбромідом, хлорпікрином та Telone. Ці добавки для збільшення терміну зберігання можуть стати причиною утворення ракових клітин та спровокувати порушення роботи щитовидної залози;
  • виноград – майже 60% плодів оброблено хімічними речовинами, у тому числі небезпечними хлорпірифосом та інсектицидом. Надлишок цих речовин в організмі може стати причиною кашлю, задишки, діареї та запаморочення.

Овочі та зелень, як зазначає експерт, теж зазнають негативного впливу пестицидів. При цьому найчастіше хімікатами обробляють селера, шпинат, болгарський перець та огірки.

При покупці ранніх овочів та фруктів експерт радить звертати увагу на їхній зовнішній вигляд. Не варто брати надто великі та яскраві плоди — вони явно містять у собі масу хімічних добавок. Блиск і “глянсова” поверхня натякає ще й на зовнішню обробку фруктів та овочів воском або парафіном.

Навесні, на думку Гончара, краще купувати яблука торішнього врожаю.

“Так, вони не такі красиві, як натерті воском, але корисні та безпечні”, – вважає вона. – “Якщо ж ви купили “глянцеві” яблука, то перед тим, як їх з’їсти, ретельно промийте плід під проточною водою, потім вимочіть у воді та очистіть від шкірки. Вимочування овочів, фруктів та зелені перед вживанням знижує концентрацію небезпечних сполук”.

Щоб не отруїтися “зеленим” салатом, вибирайте сухі овочі без тріщин та інших ушкоджень. Так, огірки не повинні бути м’якими на дотик, а коріння на помідорах мають бути зеленими. Щоб заблокувати розмноження нітробактерій у шлунку фахівець радить усі свіжі овочеві салати збризкувати соком лимона.

“Відмінна альтернатива свіжим фруктам навесні – заморожені ягоди: обліпиха, смородина, малина. Вони не поступаються своїми корисними властивостями і зберігають всі вітаміни», – уклала нутріціолог.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Чому розсада перцю часто погано приживається

Порівнюючи, як після пересадки приживаються томати, баклажани чи перці,...

Новий салат «Грибна поляна»: не просто салат, а витвір мистецтва

Незвичайним салатом зараз мало кого здивуєш. А от салатом,...

Що робити, якщо закінчилися гель чи пральний порошок

Господині успішно користуються і тим, і другим засобом під...

Як можна приготувати домашню ковбасу без кишки

Інколи, на свято чи просто так, хочеться поласувати домашньою...

Найкращий спосіб запекти молоду картоплю з часниково-масляною заправкою

Картоплю можна не тільки відварювати, а ще й дуже...

Ексфронтмен гурту «Тартак» Олександр Положинський відповів на чутки про відносини з Бажаною

Чутки розходяться дуже швидко. Почали говорити про те, що...

Як приготувати на десерт крамбл з вівсянки та яблук

В англійській кондитерці є смачний та досить простий десерт....