Як обрізати малину восени: уникайте типову помилку

0
Як обрізати малину
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Осіння обрізка малини омолоджує кущі та забезпечує швидку вегетацію навесні. Якщо провести роботи за правилами та у встановлені терміни, малина не постраждає від холодів узимку.

Подробиці

Звичайна та ремонтантна малина вимагають ретельного обрізання у першій половині осені. Процес може здатися простим, але видалення зайвих пагонів проводять за правилами, щоб не нашкодити рослині.

При обрізанні малини дотримуйтесь таких правил:

Огляньте кожен кущ, щоб визначити дворічні та однорічні пагони. Пагони першого року трав’янисті, сизо-зелені, вкриті тонкими, маленькими шипами. Дворічні гілки мають здерев’янілу коричневу кору і розгалуження у верхній частині.

Використовуйте для проведення обрізки гострий садовий інструмент: секатор, ножиці, садову пилку.

Вибирайте суху сонячну погоду для обрізання, щоб на зрізи не потрапила вода. Волога призведе до загнивання стебел та загибелі куща.

Проводьте восени санітарну обрізку. Для цього видаляйте сухі та хворі гілки.

Виконуйте обрізку пагонів нарівні з ґрунтом, щоб не залишалося пеньків. У них можуть оселитися патогенні мікроорганізми і шкідники. Ця помилка досить типова серед городників.

Слідкуйте, щоб відстань між стеблами, що залишилися, становила 10–15 см. Такий інтервал виключає затінення, що погано впливає на закладку нирок, розгалуження та визрівання пагонів.

попередня статтяЯк правильно восени підживлювати ожину, щоб була велика ягода
наступна статтяЯк приготувати теплий фруктовий салат з ваніллю
Копірайтерка, що має 2 вищі освіти, 2 дітей, 1 кота, а також почуття гумору та досвід, як садити, сапати, полоти, колоти, готувати, відмивати тощо. Другий рік ділиться з читачами ProstoWay досвідом власним, народним і з просторів Інтернету.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я