Чи варто вносити мінеральні добрива в піщаний ґрунт восени: простий спосіб підвищити врожайність

0
Вапно на грядках
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Восени дбайливі господарі перекопують грядки, переорюють з внесенням різноманітних добрив. Але фахівці стверджують про те, що процедура ця марна, якщо йдеться про легкий і піщаний ґрунт.

Подробиці

Як ефективно підвищити родючість і врожайність на ділянці? Є один спосіб.

Є кілька варіацій на цю тему, але вони передбачають виснажливу фізичну працю із закладенням залишків рослинності в грунт. Можна піти іншим шляхом.

Піщані ґрунти

Біда таких ґрунтів у тому, що всі корисні речовини досить швидко вимиваються з опадами. Якщо їх перекопати, то ґрунт стане ще більш пухким, а отже, ще менш родючим після дощів.

Можна внести восени в такий ґрунт мінеральні добавки, але всі вони поглинуться у надра землі, якщо не з дощами восени, то з талими водами навесні.

Тому зробити піщаний ґрунт родючим легким способом не вийде. Це справа кількох років.

Як діяти

1.Навесні насамперед потрібно буде внести біогумус (вермикомпост), який наситить гуміновими кислотами та іншими корисними речовинами зубожілий піщаний грунт. Одночасно можна внести компост. Він надовго затримається на ваших грядках, збагатить грунт азотом та іншими мікроелементами, а заразом стримає вологу.

2.Як уже було сказано, осіннє перекопування – це лише насильство над піщаним ґрунтом. Відкладіть цей процес до весни, а восени посійте сидерати. Найкращими варіантами стануть овес і ріпак, редька масляна та гірчиця, а також гречка. Так треба діяти регулярно, тобто кожного сезону.

Фацелію, люпин та горох на піщаних ґрунтах висаджувати не варто.

3.Після появи сходів сидерати не закладають у ґрунт, а залишають як є. Вони слугують мульчею, яка допоможе затримати вологу, а разом з тим збережуть сформовану структуру.

З цією ж метою можна використовувати солому, сіно, опале листя та інші органічні відходи, здатні вкрити грунт.

Мінеральні добрива

Ці добавки абсолютно марні, тому що корисні речовини спливуть разом з опадами, а на поверхні залишаться лише компоненти добрив, які призведуть до засолення ґрунту.

попередня статтяЧому при засолюванні сала та квашеної капусти не можна використовувати йодовану сіль
наступна статтяНавіщо досвідчені господині додають у макарони вершкове масло: корисна хитрість
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я