...
ГоловнаЗдоров'яНе лише цукор: 5 продуктів, які викликають карієс

Не лише цукор: 5 продуктів, які викликають карієс

Підпишіться на нас:

Вважається, що проблеми із зубами виникають через солодощі, адже цукор провокує ріст хвороботворних бактерій. Однак інші продукти також впливають на розвиток карієсу — особливо, якщо ти занадто часто їх їси і після цього не чистиш зуби.

Карієс – це завжди неприємно. Тим більше, якщо врахувати, що в більшості випадків його можна уникнути: якщо часто чистити зуби або полоскати рот і їсти менше продуктів, які сприяють розвитку патогенного середовища в ротовій порожнині.

Вважається, що головним провокатором розвитку карієсу є цукор. І хоча це дійсно так, не варто забувати про інші категорії продуктів, які так само серйозно впливають на здоров’я зубів.

Солоні снеки

Як і цукор, надмірне споживання солі впливає на здоров’я емалі. Особливо, якщо ця сіль міститься в хрустких снеках, які не несуть нічого корисного для організму.

До речі, є думка, що сіль благотворно впливає на карієс і можна чистити зуби з додаванням солі на щітку. Робити це вкрай небезпечно: адже сіль — твердий абразив, і замість зміцнення вона може посилити руйнування зубної емалі.

Кава

Важливо, що не сама кава шкодить здоров’ю рота. Але якщо ти п’єш дуже гарячий напій і додаєш до нього цукор чи молоко, так провокуєш розвиток мікроушкоджень зубної емалі.

Цитруси

В апельсинах, лимонах та інших цитрусових міститься дуже багато кислот. Це може послаблювати захисні властивості емалі і спричиняти утворення карієсу.

Сухофрукти

В’язка їжа – благотворне середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Саме тому після перекушування сухофруктами слід хоча б ретельно прополоскати рот. Іноді їх частинки важко видалити без зубної щітки!

Білий хліб

У хлібі та випічці міститься дуже багато крохмалю, тому при пережовуванні його дрібні частинки прилипають до зубів – причому у вкрай важкодоступних місцях. Краще віддавати перевагу цільнозерновим продуктам. І, звичайно ж, не забувати про своєчасну гігієну ротової порожнини.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...

7 популярних питань про вітаміни: перевір, чи всі відповіді ти знаєш

Про сезонний авітаміноз, «уколи краси» та чудеса комплексного прийому вітамінів групи В знають, мабуть, усі. В цій статті...

Як обійми впливають на сон насправді: дослідження

Всі ми різні: хтось обожнює засинати в обіймах коханої людини, а хтось обличчям до стіни. Вчені все ж...