...

Що з’їсти, якщо постійно хочеться солодкого

Підпишіться на нас:

Усім знайоме це почуття, коли катастрофічно хочеться солодкого. У ці моменти слабкості здається, що якщо зараз організм не отримає дозу цукру, то бути біді. Це відчуття виникає від нестачі вуглеводів та певних харчових навичок організму, проте бігти за шоколадкою абсолютно необов’язково. Наш організм “мислить” іншими категоріями: йому неважливо, отримаєте ви необхідні речовини з бісквітного торта або з овочевого салату. Розповідаємо, що їсти, щоби позбутися тяги до солодкого і не нашкодити фігурі.

Перша причина, через яку може хотітися солодкого — нестача вуглеводів. Поряд із жирами та білками, вони необхідні нашому організму для нормальної життєдіяльності. Вуглеводи — головне джерело енергії, у процесі перетравлення вони перетворюються на глюкозу, яка «підживлює» наш мозок, м’язи та покращує настрій. Вуглеводи бувають двох видів: прості або швидкі (моносахариди) та складні або повільні (полісахариди). На хімічному рівні вони відрізняються будовою: з назв ясно, що другі влаштовані складнішим способом, а це означає, що організму знадобиться більше часу, щоб перетворити їх на глюкозу.

Швидкі вуглеводи (білий цукор та солодощі, що його містять) провокують різкий стрибок глюкози в крові. Вони моментально забезпечують приплив енергії, проте вже буквально через годину відбудеться різкий спад рівня глюкози, повернеться почуття голоду, може з’явитися втома та дратівливість, а потреба у солодкому лише зросте.

Тому вибір варто робити на користь повільних вуглеводів – овочів та цільнозернових круп.

Вони задовольняють потребу організму у вуглеводах, але при цьому ви не ризикуєте набрати вагу.

Крім того, неконтрольована потреба в солодкому може виникати через дефіцит хрому в організмі. Цей мікроелемент безпосередньо впливає не тільки на рівень глюкози в крові, а й на регулювання вуглеводного обміну. Поповнити нестачу хрому допоможуть гриби, бобові, картопля, морепродукти, яйця, цвітна капуста та броколі.

Остання (але одна з найпоширеніших) причина потреби у солодкому – це стрес. Споживання цукру стимулює вироблення гормону щастя – серотоніну. Він сприяє зниженню тривожності, допомагає заспокоїти нерви та піднімає настрій. Але цукор – не єдиний продукт, що підвищує рівень серотоніну. Стимулювати вироблення гормону щастя вам допоможе білкова їжа, зернові продукти та картопля. Крім того, з цим завданням чудово справляється какао. Приготуйте собі напій з натурального какао-порошку та рослинного молока без додавання цукру – це корисна альтернатива солодкому, яка задовольнить бажання з’їсти десерт і не завдасть шкоди фігурі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я