...
ГоловнаЗдоров'яЯк використовувати фази менструального циклу, щоб схуднути чи перемогти стрес

Як використовувати фази менструального циклу, щоб схуднути чи перемогти стрес

Підпишіться на нас:

Бракує сил схуднути, попросити підвищення, зав’язати розмову із симпатичним незнайомцем? Без паніки! Ти маєш «вбудований» помічник: твій менструальний цикл!

24 – 35 днів – тривалість нормального менструального циклу від першого дня менструації до першого дня наступної менструації в межах (але найчастіше триває 28-30 днів).

Фолікулярна фаза

Домінантний фолікул у яєчнику під впливом гормонів та центральної нервової системи, випереджає у розвитку інших і до середини циклу досягає максимального розміру – 20-25 мм. Домінантний фолікул готовий до овуляції – розриву фолікула та виходу яйцеклітини. У яєчнику формується так зване “жовте тіло”.

Гормони: переважають Естрадіол і Тестостерон, які досягають піку до моменту овуляції, після якої їх рівень знижується.

Лютеїнова фаза

Слизова оболонка матки або готується до імплантації плодового яйця, якщо настала вагітність, або до майбутньої менструації.

Гормони: різко підвищується рівень прогестерону (приблизно в 30 разів), який виробляється жовтим тілом. Буквально за 2-3 дні до менструації рівень Прогестерону та Естрадіолу знижуються.

Все, що відбувається з жіночим організмом під час менструального циклу безпосередньо пов’язане з гормонами, а точніше з їх співвідношенням у кожній фазі.

Як використовувати менструальний цикл, щоб…

…Виглядати на всі сто

Хочеш підкорити його з першого погляду чи відчути себе зіркою вечірки? Для активних виходів у світ краще вибрати другу фазу циклу, під час якої ми знаходимося у владі Прогестерону. Крім своєї головної функції – можливості завагітніти – цей гормон працює, як антидепресант, а також має сечогінний ефект (і ось ти вже влізла у свою улюблену сукню!), а на додаток ще й покращує ріст волосся (виглядатимеш, як у рекламі шампуню) .

Часто говорять про те, що в передменструальний період жінка змінюється як зовні, так і емоційно, проте при нормальному тлі ці зміни не настільки очевидні. Щоправда, так званий передменструальний синдром (ПМС) все одно може виявлятися великою різноманітністю симптомів: напруга, головний біль, перепади настрою, збільшення маси тіла. У нормі ці симптоми виявляються за 3-4 дні до менструації, коли різко знижується рівень гормонів.

…Зважитися на зміни

Мрієш, нарешті, кинути ненависну роботу, переїхати до хлопця, почати займатися фотографією? Все, на що тобі можуть знадобитися рішучість і сміливість, краще починати в першій фазі циклу. Доведено, що наша реакція на стреси, те, як ми переживаємо труднощі та справляємося з наслідком помилок, безпосередньо залежить від рівня Естрадіолу. Тобто в першій фазі циклу, коли він найвищий, ми спокійніше переносимо різкі зміни та можливі удари долі.

…Добитися кар’єрного зростання

Блискуче пройти співбесіду, підкорити боса своєю презентацією або реалізувати проект мрії легше вдасться в першій фазі циклу. І все знову-таки через «чарівний» Естрадіол. Він у рази підвищує когнітивність, тобто покращує сприйняття інформації, швидкість мислення, увагу та пам’ять. До середини циклу підключається і Тестостерон, який сприяє завзятості у досягненні поставленої мети та працездатності. Саме в цей період ти почуваєшся зосередженим та максимально продуктивним.

…Схуднути

Американський фітнес-інструктор Робін Аблотт радить різні види тренувань виходячи з тієї фази менструального циклу, в якій ти перебуваєш. Так, високий рівень Тестостерону у першій фазі підвищує витривалість, тобто стає простіше виконувати складні комплексні тренування, кардіо-навантаження та виконувати вправи на розтяжки. У другій же фазі «підключається» Прогестерон, а тому в цей період ефективніше зайнятися нарощуванням м’язової маси.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і сирі овочі мають...

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу ж відбивається на...

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...