Вчені пояснили, чому не можна вбивати павуків, що живуть у квартирах та будинках

Підпишись на нас:

Навіть людина, яка не страждає на арахнофобію, емоційно відреагує на появу павука в кімнаті і потягнеться за тапком. Проте, на думку ентомологів, найкраще рішення – не заважати членистоногому займатися своїми справами.

Подробиці

Вбити павука в будинку – не лише погана прикмета, а й збитки домашній екосистемі. Навіть у найчистіших будинках мешкають павуки. У журналі The Conversation ентомолог Метт Бертоне та його колеги з Університету штату Північна Кароліна в США опублікували дослідження 50 будинків Північної Кароліни та виявили павуків у кожному з них. За словами Бертоне, павуки – важливі учасники внутрішніх екосистем житла людини. Вони – універсальні хижаки, і харчуються практично всім, що трапляється: від мертвої мухи, що застрягла у вікні, до комара, який планував попити крові людини. Іноді павуки навіть їдять інших павуків.

Багато хто з їхніх жертв – потенційні переносники хвороб. Є навіть вид павуків-скакунів, який звик харчуватися комахами в африканських будинках.

Павуки, що мешкають у будинках, – це не отруйні монстри із заголовків австралійських газет. Під час дослідження Бертоне найчастіше знаходив звичайних домашніх павуків, таких як павуки-сінокосці та найшкідливіших членистоногих із сімейства павуків-тенетників.

Так, більшість павуків отруйні, але їхня отрута недостатньо сильна, щоб завдати хоч якоїсь шкоди людині. «Ікла» павуків також часто занадто слабкі, щоб прокусити шкіру.

Попри міфи, павуки майже ніколи не повзають по сплячих людях. Хропіння, сопіння і навіть простого дихання достатньо, щоб відлякати домашніх членистоногих.

Якщо ви страждаєте на арахнофобію або просто не хочете, щоб павук повзав по квартирі або будинку, то вчені радять не вбивати членистоногої, а зловити і випустити на вулицю. Павук знайде, куди піти, і ніхто не постраждає.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...

Як приготувати ідеальну запіканку з сиру: 5 простих правил

Сирна запіканка може стати бажаним гостем на вашій кухні,...

Чому гине розсада огірків: 3 часті помилки

Не секрет, що справи городні потребують чимало зусиль та...

Як посмажити ніжну червону рибу менш ніж за 10 хвилин

Про користь червоної риби не чув лише лінивий, тож...