Що робити, якщо в’януть ягоди смородини

0
Помилка, яку часто роблять з чорною смородиною влітку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Коли садівник бачить на смородині кілька зморщених, схожих на родзинки ягід, він списує це на перезрілість плодів. Коли таких зморщених ягід багато, садівник насторожується, починаючи підозрювати недобре. І тут він має рацію. Ягоди, що засихають, — перша ознака небезпечних грибкових захворювань. І найпоширеніше з них – фузаріозне в’янення.

Фузаріоз, або фузаріозне в’янення, — грибкове захворювання, яке викликається грибом Fusarium. Найчастіше аграрії стикаються з ним на томатах, огірках, кабачках. Хвороба проявляється у в’яненні листя, потім рослина засихає.

Але фузаріоз вражає майже всі рослини, починаючи з злакових і закінчуючи деревами. Смородина не є винятком.

Зморщені ягоди – перша ознака хвороби. У занедбаних випадках можна втратити значну частину врожаю. А потім почнуть засихати листя, потім гілки. Кущ доведеться знищити.

Гриб проникає в рослину через рани, також він мешкає у ґрунті, атакує насамперед коріння. Рослини, сильно уражені хворобою, можуть повністю позбутися кореневої системи. Це добре видно на полуниці. Якщо засохлий кущик вирвати із землі, можна побачити, що коренева система повністю або майже повністю згнила. Приблизно те саме відбувається і зі смородиною.

Також фузаріум проникає у стебла рослин; продукти його життєдіяльності закупорюють канали, якими рухається вода та поживні речовини. Рослини недоотримують воду та живлення, тому починають гинути.

Але найнебезпечніше не це. У процесі життєдіяльності грибки виділяють мікотоксини – токсичні речовини, здатні завдати шкоди здоров’ю людини. Вони настільки отруйні, що дрібні тварини та птахи від них гинуть.

Як врятувати смородину

Якщо кущ почав сохнути, то йому вже не допомогти. Необхідно прибрати рослину та спалити, щоб запобігти поширенню захворювання.

Потім пролити ґрунт сильним фунгіцидом, щоб знищити збудників хвороби.

Але якщо ситуація не запущена, необхідно використати біопрепарати. Найкраще з фузаріоз справляється сінна паличка і триходерма.

Це два абсолютно безпечні мікроорганізми, які паразитують на патогенах, беруть участь у розкладанні органіки та підвищують фітоімунітет рослин.

Помітивши підозрілі ознаки, необхідно провести обробку куща смородини та ґрунту під ним препаратами, в яких діючою речовиною вказані Bacillus subtilis (сінна паличка) або Trichoderma viride (триходерма зелена).

Навіть якщо ви помилилися і рослина не хвора на фузаріоз, ці два мікроорганізми оздоровлять грунт, принесуть користь рослині, послужать профілактикою різних хвороб грибкового і бактеріального типу. У боротьбі з фузаріозом найкраще використовувати триходерму зелену, тому що саме вона найбільш агресивна щодо грибка фузаріум.

попередня статтяЗасіб від мух, який є на будь-якій кухні
наступна статтяЯк приготувати на десерт гарячий пудинг з зелених яблук
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я