...
ГоловнаЗдоров'яЯк зрозуміти, що є гормональний дисбаланс: 6 змін тіла, які мають насторожити

Як зрозуміти, що є гормональний дисбаланс: 6 змін тіла, які мають насторожити

Підпишіться на нас:

«У мене, напевно, гормональний дисбаланс», — так багато хто говорить, пояснюючи своє погане самопочуття, слабкість, відсутність настрою. Але, звичайно, таке припущення потребує конкретики, і якщо порушення вироблення гормонів справді є, його потрібно виявити, скоригувати і покращити собі життя. Лікарка-ендокринолог Анатасія Галецька розкрила основні ознаки: якщо ти зіткнулася з такими симптомами, важливо вирушити до лікаря, а не чекати, доки все налагодиться само собою!

Гормональна система людини – дивовижний, тонко влаштований механізм, який реагує на найменші зміни довкілля. У цьому її мінус, тому що вивести систему з рівноваги здатна будь-яка дрібниця. Гормони відповідають за підтримку балансу в організмі як фізичного, так і емоційного. І розлади у цій сфері можуть бути напрочуд різноманітні.

Порушення менструального циклу

У більшості жінок менструальний цикл триває від 21 до 35 днів, проте може виявитися як коротшим, так і довшим. Також критичні дні можуть супроводжуватися рясними, або ж навпаки, дуже мізерними виділеннями, болями, або зовсім відсутніми більше місяця. Будь-яка зміна менструального циклу означає гормональний дисбаланс і вимагає обов’язково звернення до гінеколога і ендокринолога.

Перепади настрою

При зміні емоційного фону пацієнти записуються до психолога або навіть невролога, а слід було б насамперед відправитися до ендокринолога, щоб виключити гормональну причину. Спалах люті, депресивні стани, постійна втома – все це може бути ознаками порушення роботи ендокринної системи, які потребують обстеження.

Проблеми з вагою

Надлишкова вироблення гормону пролактину, захворювання надниркових залоз, зниження функції щитовидної залози, порушення обмінних процесів такі як інсулінорезистентність і цукровий діабет нерідко призводять до появи зайвих кіло.

Однак, якщо пацієнт починає різко худнути і не може набрати вагу, це теж вселяє тривогу, тому що це може свідчити про гіперфункції щитовидної залози, а в поодиноких випадках – навіть про цукровий діабет (так, при цукровому діабеті не всі повнішають).

Складнощі із зачаттям

Вся ендокринна система відповідає за репродуктивну функцію людини, у зв’язку з чим логічно припустити, що, зіткнувшись з ненастанням бажаної вагітності, необхідно в першу чергу виключити ендокринні порушення. До безпліддя можуть спричиняти гормональні порушення функції щитовидної залози, гіпофіза, статевих органів.

Випадіння волосся на голові, зайве волосся на тілі в «чоловічих» зонах, висипання

При появі зайвого волосся на обличчі, грудях та інших частинах тіла, які зазвичай не мають у жінок вираженого волосяного покриву, причиною нерідко виявляється збій гормональної системи. Як правило, він супроводжується помітним випадінням волосся на голові та висипаннями на обличчі та тілі. Такі процеси лікарі пов’язують із переважанням гормонів-андрогенів в організмі жінки. Аналізи розставлять крапки над i.

Зниження лібідо

Лібідо досить складне поняття, його неможливо виміряти об’єктивно, оскільки воно перебуває у сильній залежності від психогенних факторів. Однак порушення роботи статевих гормонів, а також низка ендокринних патологій призводять до зниження лібідо. Це добре відчувають не тільки жінки в періоді менопаузи, а й чоловіки під час андропаузи (зниження вироблення андрогенів у чоловіків).

Будь-які зміни стану вимагають спостереження та звернення до фахівців, щоб уникнути ускладнень. Не треба чекати, що «пройде саме»!

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і сирі овочі мають...

Як, не здаючи аналізи, виявити дефіцит йоду: тест у домашніх умовах

Йод відіграє важливу роль у синтезі гормонів щитовидної залози, а його дефіцит в організмі відразу ж відбивається на...

Що буде після повної відмови від кави: через день, тиждень, місяць

Заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Розбираємось з усіма стадіями відмови від улюбленого напою! Багато лікарів та вчених на повному...

Як побороти потяг до солодкого: допоможе цей смачний продукт

Тяга до солодкого – серйозна проблема. Вона може звести нанівець всі зусилля щодо налагодження харчування. Є різні способи...