...

Що у фіалки треба обов’язково видаляти, щоб цвіла букетом

Підпишіться на нас:

Якщо ви обожнюєте фіалки, особливо красиві та доглянуті, квітучі букетом на рівній розетці листя , то ця стаття точно буде цікавою для вас.

“Золотий стандарт” агротехніки: одна фіалка – одна точка зростання! Саме з неї і повинні підніматися квітконоси, складаючись у пишну шапку. І все можуть зіпсувати пасинки. Які потрібно видаляти відразу після виявлення!

Що таке пасинок

Поодинока точка зростання на прикладі підростаючої фіалки сорту АЕ-Млечний шлях
На фото вище видно, де є одна єдина точка зростання молодої фіалки. Інших – бути не повинно.

Але як часто з’являються вони – пасинки. Це дочірня розетка, що росте між листям. У неї немає коріння, тому що є один “канал” живлення зі стеблом і всією рослиною.

Чому потрібно обов’язково видаляти пасинки

Один з головних недоліків пасинка – вони роблять фіалку кострубатою та неохайною. Чим більше виростає листя дочірніх розеток, тим більше вони заважають один одному.

Друга очевидна шкода пасинків – гірше або взагалі відсутнє цвітіння. Це тільки здається, що чим більше точок зростання на кущі, тим пишніше буде цвітіння.

Зовсім навпаки! Зазвичай відбувається по-іншому. Квітконоси виглядають із кожної точки зростання – і з основної точки зростання, і з пасинків. Розосереджуючись по всьому кущі, вони знижують ефект масовості, і декоративного, набитого букетика вже не вийде.

Виняток – трейлерні сорти фіалок. У них пасинки допускаються!

Як видалити

Чим раніше – тим краще і простіше. Але, якщо ви помітили пасинки, що тільки-но проклюнулися, пропоную почекати і переконатися, що це – не квітконос. Спочатку можна сплутати.

Краще не поспішати, а чітко зрозуміти, де стовбур, а де пасинок. Наприклад, подивіться на фото, зроблене у процесі:

Процес видалення пасинків у фіалки

Спершу здається, що нічого не зрозуміло. Але, придивившись, можна розглянути тіло пасинка:

 

Тепер є 2 способи позбавити фіалку пасинка.

  • 1 спосіб: якщо є бажання розмножити рослину

Хороша новина: пасинки із збереженою основою чудово вкорінюються. Тоді потрібно, розсунувши листя, акуратно відколупати пасинок від стовбура фіалки, в цьому допоможе зубочистка.

Маленькі пасинки віддаляються легким рухом. Спочатку прокрутіть зубочистку, а потім підчепіть пасинок.

  • простіший спосіб

Не варто ритися в листі, якщо пасинок не потрібний цілим. Можна спочатку відрізати листя пасинка, і тоді буде видно лише пеньки його живців. З гарним візуальним оглядом та відкритим доступом без перешкод витягти їх – простіше простого.

Ось так виглядає фіалка після рятування:

Перший час після перетворення фіалка може виглядати лисуватим. Але пройде час – і все листя стане на свої місця!

В жодному разі даною статтею ми не хотіли сказати, що пасинки – абсолютне зло. Але якщо ви хочете пласкі фіалки з пишними квітами .. одразу видаляйте пасинки!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я