Що буде з організмом, якщо тиждень не користуватись соцмережами

0
Що буде з організмом, якщо тиждень не користуватись соцмережами
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Сидіти щодня в соцмережах зручно — одразу дізнаєшся про всі новини. У той же час перегортання стрічки нерідко псує нам життя: починає здаватися, що живуть добре всі, крім тебе.

Що ж станеться, якщо смартфон відкласти на сім днів?

І знову британські вчені

Про шкоду соціальних мереж говорять постійно: є безліч наукових праць, які підтверджують їхній негативний вплив на психіку. Але вчені з Великобританії Джеффрі Ламберт, Джордж Барнстейбл, Елеонора Мінтер, Джемайма Купер та Десмонд Макьюен вирішили розглянути питання з іншого боку: розібратися, що станеться з організмом, якщо відмовитись від стрічки на якийсь час.

Підсумки дослідження були опубліковані в журналі Cyberpsychology, Behavior and Social Networking у травні 2022 року. Участь у ньому взяли 308 осіб віком від 18 до 72 років. Всі ці люди постійно заходили до соцмережі, але на час експерименту половина з них мала максимально скоротити час використання додатків. Як пояснив керівник Департаменту охорони здоров’я Бата Джеффрі Ламберт, вчені розуміли, що зараз соціальні мережі є невід’ємною частиною життя для багатьох, і відмовитися від них повністю вже просто нереально.

До паузи всі учасники пройшли тестування на психічний добробут, яке, зокрема, показало їхній рівень тривожності та схильність до депресії. “Ми хотіли з’ясувати, чи принесе перерву у віртуальному житті користь для психіки людини”, – пояснив Джеффрі Ламберт.

Результати експерименту

Перше, що з’ясувалося після вимірів екранів — у «відмовників» з’явилося дев’ять вільних годин на тиждень. Тільки подумай – це дев’ять академічних годин занять англійською мовою, шість півторагодинних тренувань чи додаткова ніч сну! І весь цей час ми витрачаємо на те, щоб спостерігати за життям людей, які в більшості випадків нас не дуже цікавлять.

В результаті повторного тестування також стало зрозуміло, що люди, які перестали заходити в соцмережі, стали менш тривожними, їх схильність до депресії знизилася, а самопочуття — значно покращилося.

Вчені мають намір продовжити експеримент: тепер вони хочуть з’ясувати, який вплив матиме на людей триваліший «детокс». Не виключено, що зовсім відмовлятися від соціальних мереж не знадобиться, і навіть невеликої перерви вистачить, щоб змінити життя на краще.

попередня статтяРавлики з лаваша із шинкою і сиром: готуй хоч кожного дня
наступна статтяМаринад з аджикою для шашлику зі свинини — готуйте тарілки для добавки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я