Експерти з харчування не радять використовувати замінники цукру для схуднення і ось чому

Підпишись на нас:

У травні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) випустила нове керівництво щодо підсолоджувачів, що не містять цукру.

Сукралоза, аспартам, стевіозид – усі ці харчові добавки, які вже не один рік вважаються альфою та омегою успішного скидання кілограмів, експерти ВООЗ порадили ніколи не використовувати для контролю ваги. Давай розбиратися чому!

Нове дослідження

Ожиріння протягом останніх кількох десятиліть є серйозною проблемою для всього світу. Вчені та лікарі постійно шукають нові рішення, що дозволяють людям підтримувати здорову вагу, та штучні замінники цукру спочатку здавалися дослідникам дуже багатообіцяючими.

Некалорійні підсолоджувачі (NNS) часто використовувалися для зниження ваги. Логіка проста і очевидна — вони дозволяють отримати насолоду без навантаження, властивого звичайним цукрам», — пояснює лікар медицини Крістін Драйєр.

Більшість короткострокових наукових досліджень, що ведуться менше одного року, показували, що NNS відмінно справляються зі своїм завданням. Наприклад, мета-аналіз 20 досліджень у 2020 році показав, що використання підсолоджувачів призводить до значної втрати ваги.

На жаль, останні роки картина вже не виглядає такою райдужною. “Докази, що підтверджують користь NNS для зниження ваги, стають менш переконливими, як тільки ми розширюємо тимчасові рамки”, – говорить Драйєр.

Зокрема, систематичний огляд 283 досліджень, складений експертами ВООЗ, показав, що штучні підсолоджувачі часто допомагають людям досягти короткострокової втрати ваги, проте подальше спостереження протягом 10 років показує, що NNS пов’язані зі збільшенням жирових відкладень.

«Втрата ваги — багатогранний процес, що включає гормональні реакції, метаболічні адаптації та інші фізіологічні та психологічні фактори. Додавання NNS, зважаючи на все, не надає значного впливу на всі ці аспекти.

Але чому не варто використовувати підсолоджувачі для отримання короткострокового ефекту?

Зрештою навіть ВООЗ погоджується з тим, що в короткостроковій перспективі вони дають ефект! Невідомо, що чекає еміра та ішака через 10 років, а відпустка вже практично на порозі, то чому б не взяти участь у якомусь марафоні схуднення, де цукор радять поміняти на стевозоїд?

Ось у чому річ: у огляді ВООЗ згадуються численні дослідження, що пов’язують NNS із серцевими нападами, інсультами, захворюванням нирок, діабетом другого типу та іншими неприємними наслідками для здоров’я. При цьому йдеться про підсолоджувачі, які в багатьох країнах зараз офіційно вважаються безпечними: ацесульфам, аспартам, адвантам, цикламат, неотам, сахарин, сукралоза, стевія та її похідних.

Проте багато експертів з харчування вважають, що не варто демонізувати NNS: дослідження показують просто зв’язок, а не причинно-наслідковий, а це дві великі різниці. «Факт того, що люди використовують цукрозамінники, говорить про те, що вони вже ведуть спосіб життя, який збільшує ризик ожиріння та супутніх захворювань», — каже доктор медицини Ерін Полінскі-Уейд.

Ерін продовжує вважати обмеження цукру ефективною дієтичною стратегією задля досягнення бажаної ваги. Проте, вважає Палінскі-Уейд, є інші способи її дотримуватися. «Один із моїх улюблених способів підсолодити продукти — додати фруктове пюре замість цукру до випічки. Протріть яблука, банани або чорнослив і використовуйте їх під час приготування в тій же кількості, що й цукор. Так ви забезпечите той же солодкий смак, а також збільшите кількість клітковини», — каже вона.

Ерін також радить не демонізувати ні цукор, ні NNS — за своєю суттю вони не погані, і все залежить від контексту. Не варто уникати якихось продуктів — і для здоров’я, і для схуднення насамперед важливо харчуватися збалансовано, а не викреслювати щось із свого раціону повністю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Попелиця на кущах смородини: швидка допомога рослинам

Що може бути кращим, ніж зібрати урожай ягід на...

Стимулятор росту помідор: народний рецепт

Будь-яка розсада, перед тим як буде висаджена на грядки...

Сода чи розпушувач: чи є між ними різниця

Під час готування випічки в одних рецептах зазначається сода,...

Що робити з почорнілою алюмінієвою каструлею: 4 способи

Блискучий посуд без слідів накипу, жиру та їжі, що...

Городники пояснюють, чи потрібно влітку поливати помідори

Прочитавши заголовок, більшість людей подумає: звичайно, треба, інакше вони...

Соковиті відбивні з курятини: таких ви ще не пробували

М’які соковиті відбивні – мрія кожної господині. Але це...

Чим підживити ягідні кущі: добриво для смородини

Щоб ягоди на кущах червоної, чорної чи білої смородини...