Спекотним літнім днем, що може бути краще, ніж окрошка на кефірі, айрані чи ряжанці

0
Спекотним літнім днем, що може бути краще, ніж окрошка на кефірі, айрані чи ряжанці
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Літо — це саме той час, коли на зміну гарячому борщу зі сметаною приходить холодна окрошка на кисломолочних продуктах. У цій статті ми підібрали 5 рецептів приготування окрошки: на кефірі, айрані, заквасці, ряжанці та сметані. Почнемо!

Умовно, інгредієнти для приготування окрошки можна розділити на дві групи: основа для окрошки (кисломолочні продукти, мінеральна вода тощо — те, на чому готується окрошка) та нерідкі інгредієнти (овочі, зелень, м’ясо тощо).

Отже, які інгредієнти обов’язково мають бути в окрошці? В результаті повинна вийти каструля з окрошкою об’ємом трохи більше 2 літрів.

  • Свіжий огірок – 1-2 штуки. Огірок для окрошки потрібно нарізати дрібною соломкою чи кубиками, або натерти на тертці.
  • Картопля в мундирі – 2-4 штуки (залежить від того, наскільки густу ви хочете отримати окрошку). Картоплю потрібно відварити, охолодити, очистити та нарізати кубиками або натерти на тертці.
  • Яйця курячі – 4-6 штук. Яйця потрібно відварити круто, охолодити, подрібнити. При цьому в деяких рецептах рекомендується додавати в крошку лише подрібнений білок, в інших – білок і жовток. Можна жовток розтерти з гірчицею — це надасть особливому смаку.
  • Зелень (кріп та зелена цибуля). Добре промити водою та подрібнити.
  • Редиска – за бажанням (100-150 грамів). Редиска також потрібно очистити і нарізати кубиками або соломкою.
  • Сіль та чорний перець за смаком. Кількість солі залежить від того, на чому ви готуєте окрошку. Якщо ви готуєте її на айрані, то сіль може і не знадобитися (оскільки айран сам по собі солоний). Тому солити страву краще в самому кінці.
    Гірчиця – за бажанням. У деяких рецептах гірчицю змішують із яєчними жовтками.
    Варена ковбаса, відварена курятина або відварена телятина – 200-300 грамів. Як і решта інгредієнтів, ковбасу або відварене м’ясо потрібно дрібно нарізати.

На чому готувати окрошку

Якщо перераховані вище інгредієнти для окрошки – у більшості рецептів однакові, то рідка основа для окрошки може бути будь-якою. Далі ми розповімо, як готувати окрошку на кефірі, окрошку на айрані, окрошку на кисломолочній заквасці, окрошку на ряженці і окрошку на сметані.

Як приготувати окрошку на кефірі.

Приготувати окрошку на кефірі дуже просто. Для цього потрібно взяти 1 літр кефіру та 0,5 літра води (звичайної кип’яченої або мінеральної газованої). Кефір та воду залийте в каструлю із заздалегідь підготовленими інгредієнтами. Наприкінці окрошку потрібно посолити. Якщо хочете, можете додати в крошку на кефірі ложку або дві сметани.

Також, окрошку на кефірі можна готувати в такому співвідношенні: 0,5 літра кефіру, 10-150 г сметани і 0,7 літра мінеральної води.

Готувати окрошку на кефірі можна і без додавання води.

Як приготувати окрошку на айрані

Приготувати крошку на айрані – не складніше, ніж крошку на кефірі. Для цього потрібно взяти 1 літр айрану та 0,5 літра води (звичайної кип’яченої або мінеральної газованої). Солити таку окрошку потрібно наприкінці, оскільки айран зазвичай вже солоний.

Як приготувати окрошку на кисломолочній заквасці

Незважаючи на те, що кисломолочна закваска і кефір – це зовсім різні продукти (вони готуються різним способом, з додаванням різних бактерій), готується окрошка на кисломолочній заквасці так само, як і окрошка на кефірі. Візьміть 1 літр закваски і 0,5 літра води – окрошка готова!

Як приготувати окрошку на ряженці

Збираючи рецепти для цієї статті, звичайно ж, ми не могли обійти увагою ряжанку. Окрошка на ряжанці виходить особлива – з м’яким карамельним смаком і неповторним ароматом. Крім того, ряжанка відома тим, що чудово вгамовує спрагу — саме те, що потрібно для спекотного літа.

Для того щоб приготувати крошку на ряжанці, візьміть 0,75 літра ряжанки і 0,75 літра води (звичайної кип’яченої або мінеральної газованої). В іншому, окрошка на ряжанці готується так само, як і окрошка на кефірі або окрошка на айрані.

Як приготувати крошку на сметані

Готують окрошку і на сметані. Для цього потрібно взяти 50 грамів сметани та 50 грамів майонезу (або 100 грамів сметани) та 1,5 літра води. Сметану і воду додати до інгредієнтів, перемішати, посолити та поперчити.

Коли окрошка готова, краще дати їй настоятися годину або більше, так буде більш насичений смак. Смачного!

попередня статтяТренування, які змусять тебе спалити найбільше калорій і допоможуть швидко схуднути
наступна статтяПеред цвітінням підживіть виноград цим: щоб збільшити кількість зав’язі
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я