Щоб працював як годинник: 5 напоїв, які любить твій кишечник

0
Щоб працював як годинник: 5 напоїв, які любить твій кишечник
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Ці смачні, корисні та доступні напої день за днем покращують твій мікробіом, очищуючи та оновлюючи організм та посилюючи імунітет – обов’язково додай їх у меню.

Неправильний баланс бактерій не тільки викликає проблеми зі стільцем (запор або діарею) або здуття живота. Він може стати причиною частого виникнення вірусних захворювань, і алергічних реакцій, і вплинути на гормональний фон і навіть на психічне здоров’я. Тому що кишечник не тільки найбільший орган тіла людини, а й  «другий мозок» — ентеральна нервова система, що складається з нейротрансмітерів, розташованих уздовж травного тракту, пов’язана безпосередньо з клітинами мозку.

Так що здоровий кишечник – це не просто благополучні походи в туалет (хоча це також дуже важливо). Якщо баланс кишкових бактерій у порядку, значить, ти почуваєшся загалом чудово. Тому подбай про цю частину себе і дізнайся про напої, які твій кишечник просто обожнює.

Чай

Один із найкращих способів «нагодувати» мікробіоту кишечника — включити до раціону різноманітні рослинні продукти та напої. Найефективніший з погляду пробіотичної активності – японський порошковий чай матча. Також дуже добре діють на кишечник пуер та листовий зелений чай.

Кефір

Ми з дитинства знаємо про користь кефіру – жива кефірна паличка та бактерії, що створюють особливий смак цього напою, дуже корисні для мікробіоми кишечника. Ферментація сильно змінює вихідну сировину — в кефірі з’являються унікальні для нього пептиди, ланцюжки амінокислот, що легко засвоюються, які спрощують засвоєння цього напою навіть для тих, у кого є складності з перетравленням білка і вживанням лактози.

Вода

Чиста проста вода допомагає травній системі скорочуватися та засвоювати поживні речовини з їжі. І без неї просто не працює інший ключовий компонент здоров’я мікробіома – клітковина. Харчові волокна не перетравлюються в тонкому кишечнику, а ферментуються в товстому, витягаючи з нього рідину. Якщо води мало, це призведе не до користі для мікробіома, а до здуття живота та запорів.

Кістковий бульйон

Бульйон, приготований з кісток та сполучних тканин птахів, великої рогатої худоби та інших тварин, відомий як справжній еліксир здоров’я завдяки концентрації поживних вітамінів та амінокислот. Також кістковий бульйон виявляється корисним для кишківника напоєм.

Колаген у його складі зміцнює слизову оболонку кишечника, а желатин здатний поглинати воду та підтримувати шар слизу, який утримує кишкові мікроби. Глютамін незамінний при синдромі подразненого кишківника.

Чайний гриб

Регулярне вживання шипучого освіжаючого напою (також відомого під модною назвою комбуча) зменшує дисбаланс бактерій у кишечнику, збільшуючи рівень «хороших» та знижуючи кількість «поганих». Сам спо собі чайний гриб – це симбіоз бактерій, дріжджів і цукру. В процесі їх ферментації стає напоєм. До речі, він також корисний при лікуванні ожиріння і здатний знижувати стрес і запалення.

попередня статтяВівсяно-сирні булочки до чаю: виходять дуже смачними та швидко готуються
наступна статтяКабачки більше не потрібно жарити: цей спосіб приготування стане вашим улюбленим
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я