6 популярних міфів про сонцезахисні засоби – розбираэмося разом з експертом

0
6 популярних міфів про сонцезахисні засоби – розбираэмося разом з експертом
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Пляжний сезон уже на порозі. Скоро засмагатимемо і купатимемося, але що робити, щоб не нашкодити своєму здоров’ю? Здається, що про небезпеку меланоми та важливість сонцезахисних засобів усі вже знають, але чи точно ти користуєшся кремом від сонця правильно?

Разом із фахівцем розвінчуємо популярні міфи про сонцезахисні засоби. Не допускай цих помилок і засмагай правильно.

Якщо на мені автозагар, я засмагала раніше, у мене темна чи смаглява шкіра, то сонцезахисний крем уже не потрібен.

Якщо ти хочеш отримати бронзовий відтінок шкіри без тривалого перебування на сонці, то автозагар – це вихід. Але якщо ти на відкритому сонці, обов’язково потрібний захист від сонця. Автозагар не захищає шкіру від шкідливого впливу УФ-променів, оскільки в його складі немає сонцезахисних фільтрів.

Темний колір шкіри захищає тільки від променів типу В. Але промені типу А проникають глибше за верхній шар шкіри, тому захист від них потрібний навіть людям з темною або смаглявою шкірою.

Якщо ж ти маєш світлу шкіру, але вже засмагла, потрібно пам’ятати, що захист від УФ-променів залишається важливим і потрібним: сонцезахисний засіб потрібний навіть засмаглим.

Якщо я використовую засоби з максимальним захистом, то можу перебувати на сонці хоч цілий день.

На кожній упаковці із сонцезахисним засобом наведено дані про SPF. Це Sun Protection Factor, фактор захисту від ультрафіолетового випромінювання. SPF15 блокує 93% променів, SPF30 приблизно 97% променів, SPF50 – приблизно 99%.

SPF100 – це вигадки маркетологів, оскільки 100% захисту немає. Більше того, такий крем просто неможливо зробити комфортним для використання через наявність великої кількості фільтрів.

Оновлювати будь-який сонцезахисний крем необхідно приблизно кожні дві години. Будь-який крем із SPF при контакті з повітрям втрачає свої захисні властивості. Не варто перебувати на сонці цілий день без оновлення захисту, оскільки SPF – це захист тільки від променів типу В, тобто від згоряння шкіри.

Санскрін не потрібен, якщо використовувати косметику з SPF.

Сонцезахисний крем повинен наноситися щільним рівномірним шаром, але найголовніше – він має бути зверху. Декоративна косметика часто наноситься тоншим шаром.

Якщо ти змушена перебувати на сонці з макіяжем, безперечно, косметика з SPF – це вихід. Краще вибрати один тональний/ВВ/СС-крем із SPF, ніж робити «бутерброд» із кількох кремів. Товстий шар засобів може спровокувати негативну реакцію у спеку. Пудра з SPF стане чудовим способом оновлення SPF на вулиці, коли немає можливості вмитися і знову нанести крем.

Але якщо ти на пляжі, а макіяж не є обов’язковим у день перебування на сонці, краще віддати перевагу санскрин без пігменту, він надійніше захистить шкіру.

Санскрін заважає утворенню вітаміну D, тому не варто зловживати ним.

Це 100% міф. Почнемо з того, що промені типу А ніяк не впливають на вироблення вітаміну D. Хімічні фільтри, покликані захищати від цього променів, не вплинуть на його синтез. Більше того, є дослідження, які вказують на те, що промені типу А провокують зниження рівня вітаміну D, тому захист особливо необхідний.

Вчені не виявили жодного зв’язку між застосуванням санскрину та зниженням рівня вітаміну D, а ось шкода УФ-променів доведена давно. Більше того, є припущення, що існує позитивний зв’язок: вітамін D синтезується під час перебування на сонці, а з санскрином ми можемо бути на сонці довше. Але все ж таки не варто зловживати перебуванням на сонці в пік сонячної активності навіть з SPF-кремом.

Усі сонцезахисні засоби однакові.

Сонцезахисні засоби різні. Вони відрізняються фактором захисту, складом, призначенням та показаннями, текстурою.

Санскрін для жирної та проблемної шкіри зовсім інший, ніж сонцезахисний крем для ніжної дитячої. Важливо підібрати різні засоби для себе та дітей. Дитяче не однаково безпечне, тому що дитяча шкіра сильно відрізняється від дорослої. І дуже важливо підібрати різні засоби для обличчя та тіла.

По текстурі вибирай комфортні для нанесення засобу, розподіляй їх щільним шаром рівномірним до повного вбирання. Якщо ти купила спрей, то нанеси його спочатку на долоню і потім розподіли по шкірі. Якщо розпорошити відразу на шкіру, нанесення буде нерівномірним. Розпорошувати його на вітрі небезпечно, тому що можна вдихнути крапельки засобу.

Компоненти санскринів проникають в організм та шкодять здоров’ю.

Міф, який користується популярністю через страх і незнання: компоненти санскринів вважаються небезпечними для здоров’я. Поширена думка, що вони можуть викликати проблеми у роботі ендокринної системи та навіть рак.

Так, деякі хімічні фільтри дійсно проникають в організм, але вони не здатні накопичуватись.

попередня статтяЯк приготувати найсмачнішу окрошку: 5 лайфхаків
наступна статтяЩо посадити поряд з картоплею та томатами, щоб захистити їх від фітофтори
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я