Чим компостна яма краща за компостну купу

0
Чим посипати компост 2 рази на місяць, щоб прискорити його дозрівання
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Крім фізичних відмінностей компостна яма та компостна купа мають низку принципових відмінностей. Зрозуміло, що вони облаштовуються по-різному, по-різному відбувається перетворення відходів у добриво. Отже, один із підходів має очевидну перевагу.

Відмінність компосту

Залежно від вибору можна отримати аеробний та анаеробний компост. У першому випадку органіка перегниває з доступом кисню, отже, швидше. Крім того, виходить пухкий компост, але менш збагачений азотом. Анаеробний спосіб – це коли все навпаки. Це добриво готується довше, йому потрібно компостер (найчастіше яма, але іноді ємність). Процес більш трудомісткий.

Переваги ями

У ямі розвиваються мікроби, які живуть без кисню. Можна порівняти процеси із закваскою силосу. Але на все потрібно багато часу, до того ж личинки комах та хвороботворні бактерії в ямі не гинуть. Але саме анаеробний компост вважається якіснішим. Він виходить в’язким, насиченим гумусом та поживними речовинами. До того ж з нього не випаровується азот, а на компостній ямі можна одночасно вирощувати овочеві культури (гарбузи або кабачки).

Переваги компостної купи

Готується швидко. При використанні ЕМ-препаратів вистачить і кілька місяців. Однак при цьому випаровується частина корисних елементів, але за один сезон за допомогою компостної купи можна зробити дві-три партії добрива, тоді як у компостній ямі склад буде готовий не раніше ніж через півроку або півтора (залежно від залишків рослинності).

попередня статтяЧому при варінні буряків слід додавати оцет
наступна статтяЯк і скільки варити капусту для голубців
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я