Як правильно вибрати м’ясо і на що звертати увагу при покупці охолоджених та заморожених продуктів

Підпишись на нас:

М’ясо — один із головних продуктів, що входять до нашого меню. Це основне джерело білка для організму людини, але крім білка м’ясо містить ще й корисні вітаміни та мінеральні речовини. Однак, щоб м’ясо було не тільки смачним, а й корисним, воно має бути свіжим. Зіпсований продукт може викликати харчове отруєння, тому вибір м’яса — справа відповідальна. Але як зрозуміти всі деталі при виборі м’яса?

Правило перше

Не варто купувати м’ясо у стихійних торгових точках: з капотів автомобілів, імпровізованих прилавків біля траси, у селах біля невідомих приватників. Навіть якщо ціна в таких місцях нижча, саме тут можна купити не просто неякісне м’ясо, а заражене небезпечними паразитарними захворюваннями на зразок трихінельозу або інфекціями: бруцельозом, сибіркою.

Правило друге

Звертайте увагу на зовнішній вигляд та, найголовніше, запах м’яса. Свіже охолоджене м’ясо повинно мати так звану скоринку підсихання блідо-червоного або рожевого кольору. Якщо м’ясо свіже, при натисканні пальцем ямка, що утворилася, швидко зникне, якщо волокна досить пружні і щільні. Якщо не зникає, значить свіжість м’яса є сумнівною.

Зверніть увагу на зріз. Він має бути гладким, рівним і майже сухим. Це можна перевірити за допомогою серветки. Якщо на дотик поверхня липка та мокра, брати м’ясо не варто.

На самому шматку не повинно бути твердої засохлої скоринки, слизу та темних плям. Усе це ознаки неякісного продукту.

Одна з важливих ознак якості – це запах. У свіжого м’яса він має бути нейтральним, властивим сирому м’ясу. Будь-які сторонні запахи – солодкі, кислі, гнильні або запах крові – повинні насторожити. Це очевидна ознака зіпсованого продукту.

Якість замороженого м’яса визначається трохи інакше. Насамперед, в упаковці та на шматку не повинно бути льоду та води. Їхня наявність говорить про те, що м’ясо вже розморожували і заморожували і не факт, що під час цього процесу воно не зіпсувалося. Чим більше льоду, тим меншим виявиться шматок при розморожуванні. Колір у замороженого м’яса яскравіший і насиченіший, ніж у охолодженого, а ось запах можна відчути тільки після розморожування, тому в цьому випадку цей показник малоінформативний.

Правило третє

Вивчіть маркування товару. Часто на маркуванні вказують найменування виробника, його адресу, дату виготовлення продукції, умови та термін її зберігання, а також вид м’яса. Зазвичай продавці, впевнені в якості свого товару, охоче надають клієнту необхідну інформацію. Крім того, кожна партія м’яса повинна супроводжуватись відповідними ветеринарними документами. Документи зберігаються у продавця, доки партія не буде повністю розпродана.

Якщо у магазині чи ринку вам продали неякісний продукт, ви можете повернути його і вимагати повернення грошей чи заміни товару. При відмові торгової точки задовольнити ці вимоги покупець має право написати скаргу чи зателефонувати на гарячу лінію в Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.


Як правильно вибирати м’ясо

Яке м’ясо вам потрібно вибрати? Від відповіді на це питання залежать і поради щодо вибору продукту, адже різні види м’яса відрізняються один від одного.

Свіже м’ясо

Свинина. Свіжа молода свинина має блідо-рожевий або навіть рожево-сірий колір. М’ясо дорослої свині блідо-червоне, червоний або темно-червоний відтінок говорить про те, що тварина була старою. Важливо звертати увагу на стан м’язів – вони мають бути ніжними та м’якими, а м’язові волокна – довгими та тонкими. На зрізі можна побачити тонку зернистість та помітні прошарки жиру.

На замітку:
У свіжої свинини жир повинен бути еластичним та м’яким, мати білий чи блідо-рожевий колір. Жовтий або сірий жир говорить про те, що м’ясо несвіже.

Яловичина. Це м’ясо інтенсивного червоного кольору, набагато темніше, ніж свинина. М’язові волокна довгі та тонкі. Запах приємний, специфічний, іноді його порівнюють із запахом свіжого тіста. Підшкірний жир білий або жовтуватий, залежно від віку тварини. У телят м’ясо ніжне, менш насиченого кольору, підшкірний жир практично відсутній, а м’язові волокна ніжніші, ніж у яловичини.

Баранина. Рівномірний колір, пружна м’якоть із крупнозернистою консистенцією – ознаки гарної баранини. Запах свіжого м’яса специфічний, але не відразливий. Якщо запах неприємний, то перед вами несвіжий шматок чи м’ясо тварини шанобливого віку. Якщо на продукті є плями, купувати також його небажано.

На замітку:
Жир на свіжій баранині не повинен ламатися і кришитися – це ознака того, що м’ясо було заморожене кілька разів.

Птиця. Свіже м’ясо курей та індиків має бути білим або блідо-рожевим, залежно від частини тушки. Качине та гусяче м’ясо темніше. Жир жовтого кольору легко тане в руках. При покупці зверніть увагу на дату упаковки птиці.

Кролик. М’ясо кроликів зазвичай купують тушками. Для початку потрібно переконатися, що перед вами справді кролик — одна з лапок тушки має бути необробленою. Крольчатина повинна бути щільною, рожевого кольору, при підсиханні, як і на інших видах м’яса, на ній може утворюватися блідо-рожева скоринка. Якщо кролята продається з нутрощами, вам пощастило – це ознака свіжого м’яса: тушці не більше п’яти днів.

Фарш та напівфабрикати

Це одна з категорій м’ясних продуктів, що швдко псується. Відповідно до Держстандарту у якісному фарші має міститися щонайменше 60% м’язової тканини. Якщо продукт однорідний, без вкраплень кісток, плівок, грубих тканин та хрящів, значить фарш «правильний». Колір фаршу теж повинен бути однорідним, він варіюється від рожевого до темно-червоного відтінку в залежності від виду м’яса, з якого продукт виготовлений. Наприклад, фарш із переважанням яловичини буде темнішим за кольором. Але якщо на м’ясі є посірілі, потемнілі або позеленілі ділянки, купувати такий продукт не можна. Це ознаки того, що він несвіжий, оскільки будь-які зміни кольору є наслідками неправильного зберігання, в основному порушення температурного режиму. Якщо фарш упаковано та заморожено, упаковка не повинна мати пошкоджень. Всі ці правила відносяться до вибору напівфабрикатів з фаршу.

Субпродукти

Їх вибирають так само, як і м’ясо — за кольором, запахом і станом тканин. Все просто: відтінок не повинен бути надмірно темним, а запах неприємним. Наприклад, свіжа печінка має характерний запах і колір, а її м’якоть на дотик повинна бути пружною. І оскільки субпродукти в основному постачаються в замороженому вигляді, важливо подивитися, скільки рідини в упаковці з товаром чим її менше, тим краще.

Купити хороше м’ясо, всупереч поширеній думці, можна не лише на ринку, а й у магазині. Великі гіпермаркети дорожать своєю репутацією, а отже, намагаються контролювати продукцію постачальників, щоб клієнти могли отримати свіжу та якісну продукцію.

Гіпермаркет з великим асортиментом свіжих продуктів

Директор з якості великої української мережі супермаркетів Сільпо розповіла про те, де і як вибрати хороше м’ясо і що робить компанія для забезпечення якості:

«Для нашої мережі якість та свіжість продукції – пріоритетні показники. Ми купуємо туші повністю, а також напівтуші у місцевих фермерів, а потім обробляємо їх у власному цеху і продаємо в магазинах мережі. Ми контролюємо холодовий ланцюг постачання, забезпечуємо необхідні температурні режими від постачальника до вітрини. З ланцюга поставок практично виключені посередники і ми можемо гарантувати покупцям свіжість кожного шматка, скорочуючи навіть час доставки товару клієнту. На всю продукцію ми маємо відповідну документацію, ветеринарні сертифікати, що підтверджують як якість, так і безпеку пропонованих нами товарів. Але перш ніж стати нашим постачальником, підприємство виробника має пройти суворий вибір під час аудиту якості. Тільки постачальники, що відповідають високим вітчизняним та міжнародним критеріям якості та харчової безпеки, можуть здійснювати постачання до гіпермаркетів нашої мережі. І до речі, наші постачальники входять до топ-20 найкращих сільгоспвиробників країни і є найкращими у своїх регіонах.

М’ясна лінійка наших гіпермаркетів щодня включає різноманітні види м’яса на найвишуканіший смак — це дієтичне м’ясо птиці, свіжа вітчизняна яловичина і телятина, баранина і, звичайно, традиційна свинина. Крім цього ми пропонуємо великий асортимент напівфабрикатів з м’яса: від підготовленого для клієнта м’яса і м’яса на кістці до напівфабрикатів, натуральних і в маринаді, субпродуктів і фаршів, а також великий вибір м’яса для стейків. За бажанням клієнта ми можемо нарізати великий шматок на дрібніші або подрібнити його до потрібної консистенції».

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Корисні правила городників, коли потрібно пересівати огірки

Зазвичай огірки сходять через 3-4 дні після садіння (але...

Смачна сезонна страва: пиріг із кваском

Квасок можна використовувати не тільки для зеленого борщу, а...

Городники пояснили, від чого залежить урожайність кавунів та динь

Дині й кавуни люблять простір, тепло і вологу. Тому...

Професор розповів, як смартфони створили «нищівну кризу» для психічного здоров’я дітей

Народжені після 1995 року, стверджує професор Нью-Йоркського університету Джонатан...

Домашній крем-сир: рецепт приготування

Роблячи бутерброди, хочеться, щоб і смачно було, і корисно....

Секрети вирощування квасолі: тонкощі температури

Квасоля — цінний продукт: за кількістю білка вона не...

Гуморист Володимир Жогло отримав відмову від військкомату: «В мене купа болячок, я навіть їх всі не згадаю»

Відомий український гуморист Володимир Жогло чесно відвідував військкомат та...

Ірина Федишин зустрілась з Валерієм Залужним: мета зустрічі та фото колишнього головнокомандувача ЗСУ

Українська співачка Ірина Федишин опублікувала світлину з Валерієм Залужним....