Експерти розповіли, чим корисний іван-чай

0
Експерти розповіли, чим корисний іван-чай
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Зніт вузьколистий або, як прийнято називати його в народі іван-чай, – багаторічна і швидко зростаюча рослина, яка зустрічається в багатьох регіонах Північної півкулі. У лікарських цілях його почали використовувати ще на Русі приблизно в XVII столітті, а зараз кількість його шанувальників поповнили адепти ЗОЖу як у Україні, так і в Європі та Америці. Експерти видання Baazar розповіли про користь унікальної рослини та про те, як правильно її заварювати.

Чим корисний іван-чай

На даний момент користь іван-чаю підтверджена багатьма лабораторними дослідженнями. Квітки іван-чаю багаті вітаміном B і С (зміст останнього в зніті втричі більше, ніж в апельсинах і в шість разів більше, ніж у лимонах). Рослина має високу антиоксидантну цінність: речовини у його складі активно борються з вільними радикалами, перешкоджають запальним процесам в організмі, забезпечують профілактику багатьох хронічних захворювань, зміцнюють імунітет та уповільнюють процеси старіння.

Крім того, іван-чай містить органічні кислоти, флавоноїди та фітостероли. До його складу також входить великий набір мінеральних речовин: залізо, мідь, марганець та кальцій. При цьому він зовсім не містить кофеїну, тому відвар із його квіток можна спокійно пити навіть у вечірній час.

Наявність пектинів та великої кількості органічних кислот у іван-чаї сприяє детоксикації організму. Флавоноїди мають капілярозміцнювальну та протизапальну дію. За рахунок кумаринів кіпрів допомагає знімати різного роду біль, знижувати жар і боротися з вірусами та хвороботворними бактеріями. Рослина заспокоює нервову систему, має помірні седативні властивості і сприяє зниженню агресивності та стресу.

Відвар з іван-чаю відмінно підходить не тільки для внутрішнього, а й для зовнішнього застосування – з нього можна зробити тонік для обличчя. Активні речовини у складі рослини мають вологоутримуючі властивості. Вони зміцнюють захисний бар’єр шкіри, не дозволяючи їй втрачати надто багато води. Використання відвару кіпрею як тонік для обличчя допоможе підтримувати шкіру зволоженою та сяючою (завдяки високому вмісту вітаміну С).

Як правильно заварювати іван-чай

В цілому, технологія не дуже відрізняється від заварювання звичайного листового чаю. 2-3 столові ложки сушених суцвіть іван-чаю необхідно залити окропом і дати настоятися 10-15 хвилин. Після цього напій, що вийшов, варто процідити через дрібне ситечко, щоб квіти не потрапили в чашку. Щоб лікарський ефект відчувався сильніше, пити відвар краще натще, а потім утриматися від їжі ще 20-30 хвилин.

попередня статтяЧим масаж обличчя кращий за ін’єкції
наступна статтяРоби перерви: 4 причини, чому не потрібно тренуватися щодня
Незвичне поєднання: головний редактор розділу “Фітнес” і садівник-аматор з цікавим багажем знань. Розповім все про здоровий спосіб життя, а також поділюсь секретами вирощування здорового урожаю.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я