Добавки з колагеном – афера чи спосіб зберегти молодість: висновок спеціаліста

0
Добавки з колагеном – афера чи спосіб зберегти молодість: висновок спеціаліста
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Міцні нігті, пружна шкіра, здорові суглоби… Колаген може здатися справжньою панацеєю — з таким захопленням про нього зараз говорять. Але чи заслужені ці похвали?

Лікар медицини, терапевт Зіон Ко Ламм каже, що їй часто ставлять питання про те, як підвищити рівень колагену та чи працюють колагенові добавки. На думку Зіон, кожному, хто замислюється над їх прийомом, треба знати кілька простих істин.

Чому ж такий популярний колаген?

Колаген – це найпоширеніший білок в людському організмі, який міститься в кістках, м’язах, шкірі та сухожиллях. Фактично, ця речовина утримує тіло разом, утворює каркас, який є нашою основою. Також колаген відповідає за еластичність та пружність шкіри і є ключем до запобігання симптомам старіння — дрібних зморшок, мімічних складок, в’ялості та провисання.

Проблема полягає в тому, що згодом ми втрачаємо колаген – його вироблення знижується. Крім цього природного процесу є фактори, що призводять до руйнування колагену. Найгірші з них – це куріння, сонячне світло та неправильне харчування. Але є й хороші новини: як пояснює Зіон, технічно ти можеш «з’їсти» свій шлях до здорової шкіри та суглобів.

Замість добавок: які продукти містять колаген

Колаген виготовляється з амінокислот, які є його будівельними блоками; також для його синтезування необхідні вітаміни та мінерали – вітамін С, цинк та мідь. Отримати все це можна, включивши до раціону наступні продукти:

  • Кістковий бульйон. Це один із небагатьох продуктів, який дійсно містить колаген. Готувати кістковий бульйон краще самостійно.
  • Курка та індичка. Їж все, що знаходиться на кістках, не нехтуй субпродуктами, і отримаєш максимум колагену.
  • Риба. Йдеться про «цілісну» — у хід мають піти кістки, очі, шкіра. Як цього досягти? Рецепт простий – звари з неї бульон.
  • Яєчні білки. Вони містять багато проліну — амінокислоти, яка потрібна для виробництва організмом колагену.
  • Квасоля. Для вегетаріанців та веганів ця бобова культура – чудовий спосіб отримати незамінні амінокислоти та мідь.
  • Кеш’ю. Ці горіхи містять цинк та мідь, які допомагають синтезувати ферменти для створення колагену.
  • Цитрусові. Разом з цим фруктом ти отримаєш вітамін С, який бере участь у біосинтезі колагену.
  • Темна листова зелень. У ній багато хлорофілу та антиоксидантів, які допомагають запобігти руйнуванню колагену.

Щоб отримати від цих продуктів максимум користі, уникай рафінованих цукрів та простих вуглеводів – їжа з високим глікемічним індексом викликає запалення, яке руйнує колаген.

Чи працюють колагенові добавки?

«Дослідження, які я бачила, здаються багатообіцяючими, але для того, щоб зробити остаточний висновок, потрібно більше даних, — каже Зіон Ко Ламм. — Проте якщо ви вже ведете здоровий спосіб життя, вони не зашкодять».

Також вона радить приготуватися до шоку від ціни: правильне виробництво колагенових добавок коштує дорого. З вартістю доведеться змиритися: за словами Зіон, слід купляти колаген авторитетного бренду, відомого своїм науковим підходом до створення продуктів.

попередня статтяЯкі помилки призводять до того, що смажена картопля розвалилася і перетворилася на пюре
наступна статтяВід пиріжків до млинців: який інгредієнт робить випічку в сто разів смачнішою
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я