Експерти розповіли, чим найкорисніше замінити пшеничне борошно

0
Експерти розповіли, чим найкорисніше замінити пшеничне борошно
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Здається, практично неможливо знайти людину, яка не любила б випічку. Однак ми часто собі в ній відмовляємо, тому що здебільшого хлібобулочні вироби випікаються з білого рафінованого борошна. Чому це погано? Щоб виготовити звичне нам пшеничне борошно, зерно очищається від усього корисного, що в ньому є – висівок і зародків. Залишаються тільки швидкі вуглеводи та цукор, які нічого, крім зайвих кілограмів, нам не принесуть. Зараз можна знайти безліч альтернатив білому борошну — експерти видання Baazar розповіли, про найкорисніші з них.

Мигдальне борошно

Мигдальне борошно, як не складно здогадатися, виготовляють із цільного мигдалю, іноді очищаючи від шкірки (для ніжнішої текстури), іноді залишаючи її (так зберігаються всі корисні властивості). Мигдальне борошно багате на корисні для серця і судин жири, містить вдвічі більше білка і втричі більше клітковини ніж звичне нам біле борошно. Вуглеводів ж, навпаки, там майже немає, а також немає глютену, що робить її придатною для людей з харчовою непереносимістю.

Звичайно, мигдальне борошно не зможе повністю замінити пшеничне, через різницю в текстурі і низькі склеювальні властивості. Воно підійде для ніжної, трохи пухкої випічки, де тісто не повинно бути дуже щільним. Крім того, мигдальне борошно – ідеальна безглютенова паніровка для м’яса, птиці та риби.

Цільнозернова пшенична мука

На відміну від білого рафінованого борошна, пшеничні зерна, що входять до складу борошна не очищаються від висівок і проростків, що робить цільнозернове борошно дуже корисним. Воно багате клітковиною, рослинним білком, магнієм, залізом і вітамінами групи В. Звичайно, за смаком вони дещо відрізняються: тісто з цільнозернового борошна виходить щільнішим, з яскраво вираженим пшеничним смаком. Повноцінною альтернативою білому борошну його не назвеш, однак у більшості рецептів їх можна змішати в пропорції 1:2 (2 частини цільнозернового борошна). Це дозволить зробити випічку кориснішою без втрати звичного смаку.

Нутове борошно

Нут – один з найбільш поживних бобових. Для виготовлення борошна його висушують та подрібнюють на порошок. Борошно з нуту може похвалитися високим вмістом рослинного білка, клітковини, вітамінів групи В, калію, кальцію та магнію.

Сполучна здатність нутової муки практично така ж висока, як у пшеничного, тому вона підходить для всіх видів випічки. Єдиний нюанс – яскраво виражений бобовий смак, тому може підійти не кожному. В іншому – чудова здорова альтернатива!

Вівсяне борошно

Вівсяне борошно багате рослинним білком, клітковиною та корисними мікроелементами. Його перевага в тому, що його можна легко приготувати самостійно, якщо поблизу не буде магазину з продуктами здорового харчування. Важливо використовувати цільний овес, а не оброблені пластівці, оскільки користі в них не більше, ніж у білій рафінованій муці. Вівсяне борошно чудово підійде для випікання хліба, десертів, а також як панування для м’ясних страв.

Кукурудзяне борошно

Кукурудзяне борошно чудова заміна пшеничного. Воно не містить глютен, багате калієм, кальцієм, магнієм, клітковиною та вітамінами групи В. Вибирайте кукурудзяне борошно з найменшим ступенем обробки, щоб отримати максимальну кількість корисних речовин. Таке борошно універсальне, підходить практично для всіх видів випічки, має приємний смак і надає тісту апетитного золотистого відтінку.

попередня статтяЕксперти розповіли, як кава впливає на імунітет
наступна статтяСпеція довгожителів: популярна приправа, яка здатна продовжити життя
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я