Експерти розповіли, як кава впливає на імунітет

0
Як підняти імунітет за допомогою кави
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо вбити в пошукову систему словосполучення «кава корисна» і «кава шкідлива», то кількість результатів буде приблизно однаковим. З одного боку, у кавових зернах багато унікальних антиоксидантів, які допомагають протистояти хворобам серця, хворобі Паркінсона, цукровому діабету і першого, і другого типу і навіть деяким видам онкологічних хвороб.

З іншого боку, цей напій порушує сон, підвищує кислотність шлункового соку, заважає засвоєнню деяких важливих вітамінів і може призвести до зневоднення організму. Але найголовніше питання, яке непокоїть усіх нас в епоху пандемії, це, звичайно ж, вплив кави на імунітет. Кава допомагає нам справлятися із хворобами чи навпаки, підвищує нашу вразливість перед вірусом? Спробуємо розібратися.

Кава та «застуди» – який зв’язок

Якщо ви вже захворіли на вірусну інфекцію – відносно невинною «простудою» або більш небезпечною хворобою – від кави і навіть чаю варто відмовитися. По-перше, кофеїн дійсно сприяє зневодненню, через що організму ще важче справлятися з вірусом. По-друге, багато хто з нас п’є каву з цукром, а під час хвороби від солодкого краще відмовитися зовсім, тому що цукор пригнічує імунну систему. Нарешті,  збуджуюча дія кофеїну не дає нам як слід відпочивати, що критично важливо для швидкого та повного одужання.

Як кава впливає імунітет

Одна з головних властивостей кофеїну – підвищення гормону кортизолу. Саме цей «стресовий» гормон наш організм виробляє протягом усього дня, він допомагає нам залишатися бадьорими та енергійними. Але надлишок, особливо хронічний, цього гормону є небезпечним для нашого здоров’я.

Дослідження підтвердили зв’язок між постійним підвищенням кортизолу та високим ризиком діабету, захворюваннями серця, ожирінням та іншими хворобами. Крім того, підвищений кортизол пригнічує імунну систему і ми стаємо вразливішими до різних захворювань.

Ще одна небажана властивість кави – здатність блокувати вітамін С, який, як відомо, особливо важливий для боротьби з вірусами.

То що ж, виходить, що кава послаблює наш імунітет? Не зовсім так: якщо пити каву правильно, то вона не тільки не послабить, а й зміцнить нашу опірність хворобам.

Як пити каву правильно, щоб менше хворіти

Є кілька правил, яких варто дотримуватися всім любителям кави, щоб напій приносив не лише задоволення, а й користь.

  • По-перше, кожну чашку кави запивайте склянкою води – так ви підтримаєте водний баланс та захистите себе від зневоднення.
  • По-друге, намагайтеся пити каву без цукру та десертів, особливо якщо відчуваєте, що хворієте.
  • По-третє, останню чашку кави випивайте за шість годин до сну: кофеїн досить довго виводиться з організму, а поки він не виведеться, він провокує вироблення кортизолу.
  • По-четверте, влаштовуйте дні без кофеїну: невеликі перерви відновлюють толерантність до кофеїну та дозволяють обходитися меншою дозою.

А найголовніше – намагайтеся смакувати кожну чашку і навіть кожен ковток усвідомлено: адже чим щасливішими і краще ми почуваємося, тим вищий наш природний захист!

попередня статтяЕксперти розповіли, як стати “стрункою” за місяць
наступна статтяЕксперти розповіли, чим найкорисніше замінити пшеничне борошно
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я