Переваги яблучного оцту на думку дієтологів

0
Переваги яблучного оцту на думку дієтологів
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

На жаль, яблучний оцет не являється ліками від усіх хвороб або стимулом до схуднення. Так наскільки ефективний цей диво-продукт?

  • Як заправка для овочів яблучний оцет може знизити ризик хронічних захворювань.
  • Вживання його поодинці не допоможе схуднути і може викликати роздратування вашого травного тракту.
  • Використовуйте оцет для салатів, а не як корисну добавку.

Яблучний оцет останнім часом набув розголосу через його ймовірну користь для здоров’я. І якщо ви так любите яблучний оцет, що використовуєте його як заправку для салату або маринування продуктів, неодмінно, продовжуйте! Оцет містить нуль калорій, покращує смак і становить низький ризик для здоров’я, за винятком людей, які страждають від печії, та діабетиків.

Але якщо ви п’єте цей напій виключно через його передбачувані ефекти, наука вважає, що ви помиляєтеся. Ті твердження, що яблучний оцет може вилікувати діабет або допоможе скинути зайву вагу, не підтверджені дослідженнями принаймні на даний момент, тому немає необхідності ковтати його ложками або витрачати гроші на таблетки з яблучним оцтом. Ймовірно, вам краще замість цього просто з’їсти звичайне яблуко, яке багате клітковиною і має високий рівень антиоксидантів.

Переваги яблучного оцту для здоров’я

Використання його як заправки може знизити ризик хронічних захворювань
Регулярне вживання яблучного оцту може покращити ваше здоров’я в цілому, але це не з тієї причини, яку ви думаєте. Коли ви збризнули ним овочі, насправді саме антиоксидантні сполуки в продуктах допоможуть зменшити ризик хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні хвороби, діабет, рак і зниження когнітивних функцій.

Маючи це на увазі, вченим важко визначити кількість корисних антиоксидантів у самому оцті, який отримують шляхом додавання бактеріальних культур та дріжджів у яблучний сік. Оскільки багато продуктів, бобових, горіхів і насіння мають безліч доведених переваг, вам на 100% краще отримувати поживні речовини, що підвищують імунітет, з натуральних і корисних джерел.

 

Він може знизити рівень холестерину

Через можливий зв’язок оцтової кислоти зі зниженням рівня холестерину оцет на фруктовій основі може допомогти запобігти серцево-судинним захворюванням, зокрема утворенню тромбів. Однак наука не має достатньо доказів, щоб зробити остаточну заяву. Дослідники не до кінця розуміють роль поліфенолів, антиоксидантів, що містяться у продуктах рослинного походження, що захищають клітини від пошкоджень. Найкраще замінити вершкові, солодкі заправки на яблучний оцет.

Що яблучний оцет не може зробити

Він не дозволяє вам споживати вуглеводи або жири у великій кількості
Вибачте, але вживання яблучного оцту не означає, що ви можете повністю відмовитися від булочок та курячих нагетсів. Деякі невеликі дослідження пов’язували цю рідину зі зменшенням негативних наслідків прийому їжі з високим вмістом вуглеводів, високим глікемічним індексом та зниженням вироблення жиру в печінці, але вам все одно слід уникати рафінованих вуглеводів та смаженої їжі!

Він не призведе до значного зниження рівня цукру в крові

Яблучний оцет міг би допомогти у цьому випадку, але не варто розраховувати на це. Деякі дослідження пов’язували оцтову кислоту з помірним зниженням рівня цукру в крові після їжі. Однак поточні спостереження ґрунтуються на конкретних групах населення, невеликих розмірах зразків чи щурах, а не на людях. Діабетики повинні бути обережними при використанні оцту, так як це може вплинути на те, скільки інсуліну необхідно для їжі або перекуса.

Вживання яблучного оцту не призведе до схуднення

Якби нам не хотілося б вірити, що це неправильне твердження, але лише одна столова ложка або склянка яблучного оцту не допоможуть схуднути. У єдиному дослідженні, що зв’язує оцет із схудненням, використовували невеликий зразок, і здійснювався слабкий контроль. Крім того, учасники дослідження із самого початку дотримувалися дієти для втрати ваги.

Оцет не допоможе вам менше їсти

Вибачте але ні! Насправді, вживання яблучного оцту на порожній шлунок може негативно позначитися на вашій травній системі та спричинити печію або нудоту. Уникайте добавок, тоніків та еліксирів, які заявляють, що допоможуть позбавити від почуття голоду, і натомість їжте на сніданок продукти, в яких містяться клітковина та білок.

Яблучний оцет не рекомендується використовувати для лікування запорів

Деякі люди рекомендують яблучний оцет як домашній засіб для послаблення стільця, але жодні дослідження не підтверджують його ефективність. Будьте обережні, перш ніж використовувати будь-які продукти харчування для лікування різних захворювань, і порадьтеся зі своїм лікарем, якщо у вас є проблеми.

Він не вбереже вас від хвороби

Просто тому, що “кислота” є побічним продуктом виробництва оцту, не означає, що оцет – вбивця мікробів, і що він “очищає” будь-які життєво важливі органи. Твердження про антимікробні властивості яблучного оцту пов’язані з процесом ферментації. Наука може підтвердити зниження ризику захворювань харчового характеру, а не застуд, інфекцій та шлункових захворювань, спричинених бактеріями та вірусами. Уникаючи зневоднення, висипаючись і харчуючись овочами, ви набагато ефективніше зможете запобігти хворобі.

Він не містить багато пробіотиків

Пробіотичні властивості яблучного оцту у разі мінімальні. Оскільки більшість наявних у продажу оцтів піддаються високого рівня обробки, корисним бактеріям важко зберегтися. Такі продукти, як грецький йогурт, квашена капуста, кімчі, чайний гриб, місо і темп, є найкращими джерелами і як бонус забезпечують почуття ситості.

Підсумок

Оцет призначений для запраки салатів, а не як окрема корисна добавка. Найкраще, що ви можете зробити – харчуватися рослинною їжею, яка дасть вам все необхідне, щоби залишатися здоровим.

попередня статтяДелікатна тема: як позбутися неприємного запаху з рота
наступна статтяЕксперти розповіли, як стати “стрункою” за місяць
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я