Сон не допоміг? Є декілька способів, як подолати втому

0
Сон не допоміг? Є декілька способів, як подолати втому
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Прокидаєтеся вранці після повноцінного сну і вже почуваєтеся стомленими? Якщо подібне відчуття не минає через кілька днів, а рівень стресу не вищий за звичайний, варто розібратися, що з цим робити.

Втома, яка проявляється постійно, може бути симптомом синдрому хронічної втоми (СХВ), від якого не позбутися більш спокійним ритмом життя та довгим сном. Згодом він починає заважати вам вести звичайний спосіб життя, змушує змінювати плани та скасовувати зустрічі.

Поставити цей діагноз непросто. Немає аналізів чи тестів, які його покажуть зі стовідсотковою ймовірністю. До того ж під цей синдром часто маскуються інші недуги, наприклад, фіброміалгія або депресія, і майже 90% людей так і не отримують діагнозу. Поставте собі ці питання — і якщо так і тягне відповідати «так», зверніться до фахівця із серйозною скаргою.

1. Чи відчуваєте ви втому після повноцінного сну?

Це одна з найважливіших ознак СХВ: сон не приносить полегшення. 8, 10, 12 годин сну – і все одно встаєте розбитими. Що викликає цей стан, досі не до кінця зрозуміло, але в деяких випадках така втома виникає після вірусних інфекцій. Можливо, працює ціла комбінація факторів: сильна реакція імунної системи, гормональні зміни, біохімія мозку, але досліджень, що підтверджують це, поки що немає.

2. Чи це давно у вас?

Люди помічають такий стан уже через тиждень-два, але діагноз ставлять лише тим, у кого втома не минає півроку та більше. Таких лише близько 5% з тих, кому важко вставати вранці.

3. Чи погіршують ваш стан активні дії?

Ходіння на роботу, стрес, навіть підйом сходами — все це може стати таким складним, що знадобляться годиннм і навіть дні на відновлення сил. Якщо у вас спостерігається щось подібне, обов’язково сходіть до лікаря.

4. Чи є у вас біль?

Мігрень, біль у м’язах та суглобах, а також у горлі можуть бути супутніми симптомами. Якщо вам діагностували ревматоїдний артрит або фіброміалгію, але ліки не допомагають, варто порушити питання про синдром хронічної втоми.

5. Чи добре працює мозок?

Якщо ви помітили, що стали повільніше думати, вам складніше зрозуміти написане, погіршилася пам’ять або в голові з’явився «туман», отже, час із цим щось робити за допомогою лікарів. Швидше за все, до втоми додалася депресія і варто прогнати всіх цих гостей разом.

попередня статтяВипий і заспокойся: 5 найкращих чаїв від стресу
наступна статтяДелікатна тема: як позбутися неприємного запаху з рота
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я