Що буде з організмом, якщо в раціоні переважатиме рослинна їжа

0
Що буде з організмом, якщо в раціоні переважатиме рослинна їжа
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Перейти на рослинну дієту варто не лише з метою турботи про планету, а й заради власного здоров’я. Така дієта покращує здоров’я, допомагає зберігати молодість та підтримувати гарне самопочуття. Споживання великої кількості овочів, бобових та цільнозернових культур може допомогти позбутися зайвої ваги, нормалізувати артеріальний тиск та рівень холестерину. Якщо ви не готові повністю відмовитись від м’яса – не біда. Рослинна дієта підходить усім незалежно від типу харчування. Тим, хто не готовий до радикальних змін, нутріціологи просто рекомендують збільшити кількість рослинної їжі та скоротити кількість тваринного білка, не відмовляючись від нього повністю.

У чому користь?

1. Поліпшення травлення

Рослинна їжа містить клітковину, яка благотворно впливає на травлення, та пребіотики, які забезпечують здорову мікрофлору кишечника. Корисні бактерії в кишечнику відповідають не лише за справну роботу цього органу, а й за багато інших речей: від імунітету до ментального здоров’я.

2. Зниження ризику хронічних захворювань

Існує безліч досліджень, що вказують на здатність рослинної дієти знижувати ризик хронічних захворювань, таких як цукровий діабет другого типу та рак. Вітаміни та мікроелементи, що містяться у рослинній їжі, можуть знизити резистентність до інсуліну, високий рівень якого і провокує ряд захворювань.

3. Здоров’я серця

Вживання великої кількості рослинної їжі сприяє зниженню ризику інфаркту та зміцненню серцевого м’яза. Овочі, бобові та овес багаті на клітковину, яка стане найкращим другом усім, хто стежить за рівнем холестерину. Додайте в свій раціон більше фруктів, багатих антиоксидантами, а також не забувайте про ненасичені жирні кислоти, які містяться в оливковій олії, горіхах і насінні.

4. Гарний зір

Тут знову допоможуть антиоксиданти, що містяться у фруктах та листовій зелені. Ці речовини сприяють збереженню гарного зору та знижують ризик виникнення катаракти.

5. Зниження ваги

Дослідження показують, що рослинна дієта сприяє втраті зайвої ваги та знижує ризик ожиріння. Високий вміст клітковини та води у рослинних продуктах прискорює метаболізм. Відмова від шкідливих і калорійніших продуктів на користь рослинних – ключ до гарної фігури та відмінного самопочуття.

Незважаючи на всі переваги рослинного харчування, багато хто все ще впевнений, що такий раціон не може бути повноцінним і організм не отримає необхідних елементів.

Ось кілька пунктів, які варто врахувати, щоб скласти збалансований рослинний раціон:

  • Зробіть овочі вашою основною стравою, а не скромним гарніром. Переконайтеся, що, як мінімум, половина вашої тарілки заповнена овочами різних кольорів (у них міститься весь спектр вітамінів та антиоксидантів).
  • Додайте більше рослинного білка до свого раціону. Багато хто переживає, що в  рослинній дієті бракує білка. Насправді в деяких продуктах рослинного походження білка не менше, ніж у курячій грудці. Найкращі рослинні джерела білка – це бобові (нут, сочевиця,горох, квасоля, маш),  горіхи, насіння та кіноа.
  • Зберігайте запас овочів та фруктів у морозилці. Це не тільки допоможе краще зберегти всі їх корисні властивості, але й стане чудовим рішенням у холодну пору року.
попередня статтяКолаген та інші популярні БАДи, які можуть провокувати акне
наступна статтяЧому після червоного вина болить голова і до чого тут сульфіти
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я