Корисні звички для покращення роботи імунної системи

Як підвищити імунітет у домашніх умовах, народними засобами? Чи достатньо для цього правильного харчування? На жаль, навряд. Імунна система – вкрай складний інструмент. І для того, щоб вона працювала гармонійно, так, щоб і знищувати збудників захворювань, і при цьому силою імунної відповіді не зробити тобі ще гіршого, ніж було, потрібний цілий комплекс заходів.

Ось що ще підвищує імунітет людини:

  • Відсутність стресів. Стрес і занепокоєння впливають на нас не лише на моральному, а й на фізичному рівні, і це гнітить імунну систему в тому числі. Короткочасний стрес може бути корисним, але тривалий стрес поступово підточує організм, знижує його здатність до захисту, і тому дуже важливо намагатися всім цим керувати. Не соромся йти до лікаря, якщо не впораєшся сама. Дослідження неодноразово демонстрували прямий зв’язок між рівнем стресу та ризиком розвитку хронічних захворювань.
  • У домашніх умовах тобі можливо допоможуть йога, медитація, розслаблюючі техніки.
  • Хороший сон. Може, мама чи бабуся говорили тобі в дитинстві, що під час сну проходять усі хвороби – і вони мали рацію. Поки ти спиш, твій імунітет працює – він виготовляє білки під назвою цитокіни. Ці білки полюють на інфекцію та запалення, відповідно, коли ти недосипаєш, білків менше, інфекцій більше. Більшості дорослих потрібно 7-9 годин нічного сну, дуже рідко люди задовольняються меншим. Багато хто з нас вважає, що сном цілком можна пожертвувати заради більш важливих справ, але насправді для нашого організму і зокрема для імунної системи саме сон найважливіший. Якщо у тебе з цим проблеми – спробуй пити мелатонін перед сном, прибирати подалі гаджети та створювати ритуали для засинання.
  • Фізичні навантаження. Вони корисні і самі собою, і як спосіб боротьби зі стресом, і як спосіб краще спати. Навіть у тих, хто має спочатку слабкий імунітет, регулярний спорт цей імунітет підвищує, і це неодноразово доведено. Навіть проста півгодинна прогулянка може допомогти тобі почуватися краще, особливо якщо ти знайдеш на неї час щодня.
  • Здоров’я шлунково-кишкового тракту. Ми набагато сильніше залежимо від власної мікрофлори, ніж нам здається, і це не дивно, тому що людини в людині менше, ніж бактерій. Здорова мікрофлора – хороший імунітет, і навпаки, так що додай до правильного харчування пробіотики.
  • Гігієна. Тут, напевно, можна особливо нічого не говорити – чим менше подразників, тим менше напружується імунна система, а якщо ти миєш продукти, стежиш за чистотою рук і загалом за своїм здоров’ям, тобі мало що страшно. Мій руки не менше 20 секунд після кожного відвідування туалету, перед їжею, коли приходиш з вулиці, кашляєш або чхаєш, використовуй мило з приємним запахом – і абсолютно точно менше хворітимеш. Ось побачиш.

Є ще кілька додаткових способів підвищити імунітет, які є набагато менш очевидними. Поки що не до кінця зрозуміло, як це все працює, але воно працює, отже, має право на застосування. Ось що ми маємо на увазі:

  • Гарний секс – можливо, він підвищує настрій, а можливо, змушує організм добре попітніти. І те, й інше добре.
  • Домашні тварини – якщо вони в тебе є, ти напевно помічала, як спілкування з ними знижує рівень стресу. Посиділа з котом на руках – полегшало, прогулялася з собакою – подихала свіжим повітрям, розім’ялася.
  • Соціальні взаємодії – без друзів нас, як відомо, трохи, а з друзями багато. Приємне спілкування – це завжди чудово, і імунітет вважає так само. Тим більше – якщо у тебе друзі, наприклад, займаються спортом.
  • Оптимізм – це, звичайно, складно, якщо життя постійно б’є ключем, і в основному по голові. Але шукати плюси загалом корисніше, ніж мінуси, а згодом колір смуги може змінитися.
  • Як слід посміятись – тут і так усе зрозуміло. Сміх розслаблює, знижує рівень стресу та повертає бажання жити. Хто з нас не включав після важкого робочого тижня не надто інтелектуальну комедію – просто щоб дивитися і ні про що не думати?
  • Виключити алкоголь, адже сам собою алкоголь депресант, і імунітет він також пригнічує. Плюс організму потрібні додаткові сили, щоб упоратися з алкогольними токсинами, тож краще б ці сили не витрачати хоча б деякий час.
  • Аналогічно з палінням. Як і алкоголь, цигарки отруюють, імунітет намагається компенсувати цигарки, зробити їхню дію слабшою – а в цей час цілком можуть активізуватися збудники інфекції.

Тепер ти знаєш, як підвищити імунітет. Нам здається, що всі ці способи – не надто складні, і навіть якщо не вдасться впровадити у своє життя одразу кілька корисних звичок, можна почати з однієї. А там, може, й решта підтягнеться? Щиро бажаємо тобі не хворіти!

Пасевич Анна
Пасевич Анна
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин