Яке рослинне молоко краще не купувати: експерт розкрила особливості складу

0
Яке рослинне молоко краще не купувати: експерт розкрила особливості складу
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Здається, що рослинне молоко увірвалося у наше життя разом із трендами на здорове харчування. Але напій з бобових пили ще давні греки та римляни, а мигдальне молоко згадується у середньовічних кулінарних трактатах. Багато хто дотримується Великого посту замінює тваринне молоко вівсяним або мигдальним. Розповідаємо, на що звернути увагу під час вибору.

Ще давні люди навчилися виготовляти молоко зі злаків, бобових та горіхів у тому числі тому, що у них не було можливості зберігати цільне коров’яче молоко. Про непереносимість лактози тоді не знали, про здорове харчування у звичному нам розумінні навряд чи замислювалися. Проте базова технологія отримання рослинного молока з того часу не змінилася: як правило, сировину подрібнюють, заливають водою, проціджують — готово!

На сьогоднішній день полиці супермаркетів ломляться від величезного вибору: мигдальне молоко, молоко з фундуку, сої, кокосу. Можна навіть знайти напої, що замінюють молоко, з лободи, коноплі та гороху!

І п’ють їх не лише ті, кому молоко тварин протипоказане за станом здоров’я. Рослинне молоко, по-перше, смачне, по-друге, робить раціон різноманітнішим, по-третє, дозволено в період Великого посту, хоча це питання кожен, хто постує, вирішує для себе індивідуально.

В даній статті розберемося, в чому саме користь різних видів такого товару і на що варто звернути особливу увагу при виборі.

Як вибрати рослинне молоко?

До вибору цього продукту варто підходити ретельніше, ніж до вибору простого молока. Багатьом здається, що присутність на упаковці надпису «рослинний» та «безлактозний» вже сам по собі гарантує здорове харчування, але це не завжди так.

На що важливо звернути увагу, досліджуючи склад продукту в магазині?

  • Короткий список інгредієнтів. Рослинний продукт, на базі якого виготовлено молоко, вода та морська сіль – приклад ідеального складу. Але зрозуміло, що для зберігання цього недостатньо, тож допустимо додавання одного-двох безпечних консервантів.
  • Без додавання цукру. Якщо ти вибираєш рослинне молоко як здоровішу заміну коров’ячому, то присутність у ньому цукру зводить користь до нуля. І навіть провокує збільшення ваги. До речі, мигдаль і овес від природи мають солодкуватий смак.
  • Без карагінану. Ця речовина використовується як емульгатор, який часто додають до рослинного молока. Є дані, що карагенан збільшує запалення та провокує загострення захворювань ШКТ. До того ж, його додавання може змінювати органолептику і навіть смак продукту — вибагливі споживачі це помітять.

При сьогоднішньому багатому асортименті рослинного молока можна вибрати продукт без цукру і з прийнятним складом.

Що потрібно врахувати, вибираючи заміну коров’ячому молоку?

Часто можна прочитати, що рослинне молоко корисне для людей з алергією або різними харчовими нестерпностями. Зверніть увагу, що горіхи і соя самі по собі алергенні, тому навіть здорове молоко може викликати реакцію.

Найпоширеніші види рослинного молока

Рослинне молоко – по суті своїй напій, основою якого є горіхи (мигдаль, кешью), зернові (овес, рис) або бобові (соя, горох).

Соєве молоко

Найчастіше ми його зустрічаємо у кав’ярнях, як замінник коров’ячого молока. Його особливість у тому, що за вмістом білка соя схожа на молоко тварин, але не містить насичені жири. Соєве молоко має низький глікемічний індекс та підходить діабетикам, а також тим, у кого високий холестерин. Цей напій нерідко рекомендують тим, хто має схильність до серцевих захворювань, тому що в сої багато калію.

Але таке рослинне молоко не підходить людям з непереносимістю глютена. До того ж, популярність сої призвела до того, що при її вирощуванні нерідко використовуються пестициди.

Рисове молоко

Цей напій засвоюється краще за інші види рослинного молока і не містить глютену. У ньому є корисні вітаміни, переважно групи В і мінерали. У рисовому напою мало білка, але багато цукрів, тому зловживати не варто.

Мигдальне молоко

Мигдальне молоко насамперед відрізняється своєю природним солодким смаком та високим вмістом кальцію. Це поживний напій з ненасиченими жирами, антиоксидантами та мінералами. Воно не містить глютену. У нього є суттєвий мінус – це його досить висока ціна.

Вівсяне молоко

Вівсяне молоко і молоком особливо назвеш, тому що в ньому мінімум білка. Але у його складі є серйозні переваги у вигляді вітаміну Е та фолієвої кислоти. Це означає, що вівсяне молоко продовжує молодість і допомагає роботі мозку. Воно досить легке і може не містити глютен, але це має бути вказано на упаковці. При своєму специфічному смаку та вигляді це досить корисний рослинний напій.

Кокосове молоко

Поживне молоко, в якому багато всього – і білка, і клітковини, і жирів, і, відповідно, калорій. Тому вживати його слід дозовано, що неважко, адже кокосове молоко досить дороговартісне.

попередня статтяШвидкий гуляш з курки та овочів до будь-якого гарніру
наступна статтяРізотто з грибами по-італійськи: готуємо ресторанну страву вдома
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я