Чи варто вживати кокосову олію в їжу

0
Чи варто вживати кокосову олію в їжу
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кокосова олія набрала своєї популярності кілька років тому багато в чому завдяки Instagram, де кожен другий блогер, який пропагує правильне харчування, щедро додавав цю ароматну олію собі в їжу. Сформувалася досить поширена думка про те, що олія кокосу корисна і навіть веде до зниження ваги та покращення здоров’я в цілому. Але чи це так насправді? У 2019 році вчені Американської кардіологічної асоціації провели дослідження, пов’язане з користю та шкодою кокосової олії, і ось що вони з’ясували.

На тлі інших рослинних олій кокосове виділяється за рахунок високого вмісту насичених жирів. Насичені жири, на відміну ненасичених, дуже шкідливі для організму. Вони підвищують рівень холестерину та збільшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Так ось, одна столова ложка кокосової олії містить 14 г насичених жирів (у салі та вершковому маслі і того менше), тоді як денна норма – не більше 13 г.

Що відбувається з організмом, якщо зловживати насиченими жирами?

Якщо коротко, нічого хорошого. Рівень ліпопротеїнів низької щільності, (ЛПНГ) або, простіше кажучи, «поганого холестерину», різко зростає, що спричиняє ряд неприємних наслідків. ЛПНГ може накопичуватися в артеріях, обмежуючи приплив крові до клітин організму. При регулярному надлишку насичених жирів, накопичені ЛПНГ можуть закупорювати судини, ускладнюючи потік крові, що згодом може призвести до серцевої недостатності та підвищити ризик виникнення інсульту.

Одним словом, кокосова олія користі для організму не несе жодної. Схуднути вона вам однозначно не допоможе, а от негативні наслідки надасть – і набір ваги це ще не найгірше, що може бути. Жири організму обов’язково потрібні, і відмовлятися від них не можна в жодному разі. Як і у випадку з вуглеводами, треба лише чітко розуміти, які жири вживати можна, а які не можна. З рослинних олій, наприклад, дієтологи рекомендують вибирати оливкову, рапсову або лляну. Так, приємного смаку та запаху кокосової олії вони не мають, зате організму принесуть тільки користь (якщо вживати їх знову ж таки в розумних кількостях).

попередня статтяЧому не можна спати на животі
наступна статтяЯк “білий шум” допоможе впоратися з безсонням
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я