Як збити температуру у дитини в домашніх умовах

0
Як збити температуру у дитини в домашніх умовах
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Якщо в сім’ї є малюк, то в домашній аптечці обов’язково мають бути препарати для дітей. Вони допоможуть полегшити стан дитини за застуди або прорізування зубів, які супроводжуються болем та підвищеною температурою тіла. Щоб полегшити малюку прийом, використовуйте сиропи, суспензії та свічки від температури для дітей. Зазвичай такі препарати містять парацетамол, ібупрофен, анальгін.

Парацетамол належить до антипіретиків, має жарознижувальну й слабку знеболювальну дію. Ібупрофен та анальгін — це протизапальні, аналгетичні та жарознижувальні засоби.

Як збити температуру без ліків і що робити не можна

Лікарі рекомендують не давати дитині жарознижувальний препарат, якщо температура тіла нижче 38,5°С. Саме до цієї позначки на градуснику організм може боротися з патогенами, які викликали запальний процес, за допомогою спеціального захисного механізму — інтерферонів. Ці білки першими зустрічають чужорідних агентів і протистоять їх проникненню в клітини, попереджаючи їхнє подальше зростання та розмноження.

Однак 38,5°С — це температура, яка сильно послаблює організм, супроводжується головним болем, ознобом, дискомфортом у м’язах та суглобах. Щоб знизити прояв неприємних симптомів, дитині необхідно створити спокій і напувати її теплими напоями: морсом, трав’яним чаєм, компотом. Це допоможе попередити зневоднення, яке може статися на тлі підвищеної температури, коли порушується теплообмін, а рідина швидко залишає організм через рясні потовиділення.

Коли у дитини температура, не можна:

  1. Укладати насильно в ліжко. Це може спричинити емоційне перезбудження та посилення симптомів хвороби. У цьому стані малюку краще грати в спокійні ігри, ніж вередувати.
  2. Годувати через силу за відсутності апетиту.
  3. Намагатися одразу збити температуру до нормальних показників. Цей процес має відбуватися поступово.
  4. Давати аспірин, анальгін та німесулід.
  5. Закутувати малюка в теплий одяг та вкривати додатковими ковдрами. Це може порушити теплообмін.
  6. Обтирати спиртовими розчинами та вкривати вологими простирадлами. Після короткочасного полегшення температура знову підвищиться, оскільки організм вирішить, що тіло змерзло.

Обов’язково викличте лікаря, якщо температура не падає нижче 38°С протягом двох днів або тримається на рівні 38°С впродовж 6–12 годин.

Малюкам краще давати парацетамол, тому що ібупрофен належить до нестероїдних протизапальних препаратів і має низку серйозних протипоказань.

Вибір жарознижуючого слід узгоджувати з лікарем, а його застосування проводити відповідно до інструкції з огляду на дозволений вік, дозування, частоту та тривалість прийому.

попередня статтяЯк правильно варити кускус без типової помилки
наступна статтяМаска для обличчя на основі алое: ефект після першого нанесення
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я