Експерти розповіли, в який час найкраще лягати спати

0
Експерти розповіли, в який час найкраще лягати спати
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Правильний режим сну – проблема для сучасної людини. Ритм життя рідко дозволяє нам лягати і прокидатися в певний час і спати 8 годин. Згідно зі статистикою, стан речей став ще гіршим після весняного локдауну, коли під впливом стресу та відсутності необхідності регулярно кудись виходити ми взагалі забули про режим.

Подробиці

Вночі організму потрібен час, щоб відновитись і набратися сил, – у середньому це 7-8 годин. Сон як менше, так і більше належного часу відбивається на здоров’ї та самопочутті не найкращим чином. Це може стати причиною збільшення ваги, проблем зі шкірою та втрати концентрації. Проте, як з’ясували вчені, значення має не лише тривалість сну, але й час, у який ви лягаєте.

Те, з якою швидкістю ви засинаєте, наскільки міцно спите і як легко прокидаєтеся, залежить від багатьох факторів. На думку вчених, ідеальний час відходу до сну — між 10 та 11 годиною вечора. У цей час знижується рівень гормону стресу кортизолу, а рівень мелатоніну (гормону сну) навпаки починає зростати. За статистикою, 76% людей, які лягають спати між 10 і 11 годинами вечора, вранці почуваються бадьорими та відпочившими.

Проте варто розуміти, що це не універсальний засіб. Якщо ви «сова» і звикли лягати після опівночі, заснути о 10-й у вас навряд чи вийде – все закінчиться безсонням і розбитим станом зранку. У цьому випадку варто звернути увагу на цикли сну.

Прийнято вважати, що один повний цикл (який ділиться на 4 підцикли) триває 90 хвилин. Фахівці впевнені, що час сон повинен складатися з кількох повноцінних циклів (тобто час сну має бути кратним 90 хвилин: 6, 7.5 або 9 годин). Якщо цикл «розбивається», якість сну знижується, а значить, вранці вам буде важче прокинутися. Саме через порушення циклів сну виникла популярна хибна думка про шкоду денного сну, хоча якщо вкластися в цикли (1.5 або 3 години), такий відпочинок піде вам на користь і зарядить енергією на залишок дня.

попередня статтяЯк пережити відмову від цукру: 19 порад, щоб подолати звичку
наступна статтяЕксперти розповіли, що буде, якщо пити дуже багато води
Закінчила Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, факультет журналістики. Головний редактор розділів “Краса”, “Лайфстайл”.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я