Які складнощі можуть виникнути при вирощуванні розсади помідорів: способи їх вирішення

0
Які складнощі можуть виникнути при вирощуванні розсади помідорів: способи їх вирішення
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Кожному садівникові-городнику хочеться бачити на ділянці здоровий великий урожай, а отже, він має заздалегідь подбати про те, щоб виростити здорову розсаду. Сьогодні поговоримо про томати.

Здається, що все зроблено правильно, грамотно та своєчасно, але… розсада чомусь зовсім не та, яку хотілося б бачити. Що робити і чи можна якось змінити ситуацію?

Спробуємо визначити, які проблеми можуть виникнути під час вирощування розсади томатів у домашніх умовах.

Не сходить насіння

Найчастішою проблемою є те, що не сходить насіння помідорів. Слід упевнитись, що вони не прострочені.

Тоді проблема в іншому – не дотримано умов вирощування. Можливо грунт дуже низької температури та/або надто вологий. У таких умовах гине зародок насіння. Так що дуже важливо дотримуватися правил, які допоможуть отримати чудовий урожай помідорів.

Крім цієї проблеми може бути ще одна – цвіль на поверхні грунту. Саме через плісняві гриби, які ростуть швидше за насіння, молоді проростки так і не порадують урожаєм. У такому випадку необхідно обов’язково вжити профілактичних заходів, щоб виявити цвіль ще до розсадження.

Чорна ніжка на розсаді

У холодному та вологому ґрунті може утворитися грибкове захворювання. Гнилість на зародку може значно вплинути на втрату врожаю помідорів, адже це незаплановані витрати на нове насіння і час, який назад не повернути. Тому краще заздалегідь передбачити таке захворювання, аніж із ним боротися.

Що потрібно для цього:

  • обов’язково знезаражувати ґрунт;
  • дотримуватись порад щодо режиму поливу та підтримки потрібної температури;
  • застосовувати заздалегідь біопрепарати.

Серед сучасних засобів, які ефективно «боротимуться» проти грибкових збудників – «Гліокладин», «Фітоспорин», «Триходермін» та інші.

Розсада томатів витяглася

Є й інша часта проблема серед городників – витягується розсада. Головними причинами цього є висока температура та недостатнє освітлення.

Якщо таке сталося з розсадою, слід прийняти 2 рекомендовані методи:

  • значно знизити температуру;
  • забезпечити паросткам додаткове освітлення.

Однак, зростання помідорів тоді стане повільним і загубиться весь сенс раннього посіву насіння. Тож правду кажуть досвідчені городники, що не слід зарано сіяти.

В обох випадках необхідно ефективно обробляти розсаду засобами, що допоможуть регулювати ріст рослин. Такі препарати зміцнюватимуть кореневу систему.

попередня статтяЯк позбутися жирних плям на кухонних рушниках без кип’ятіння
наступна статтяТри найкращі варіанти начинки для піци
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я