...
ГоловнаЗдоров'яКава чи чай – що вибрати, якщо хочете жити довше

Кава чи чай – що вибрати, якщо хочете жити довше

Підпишіться на нас:

Кава та чай – лідери у світовому рейтингу найпопулярніших напоїв. Багато в чому завдяки кофеїну, який входить до їхнього складу. Це найбільш вивчений і використаний людьми стимулятор. Проте його вплив на організм неоднозначний. Порівняємо два напої і з’ясуємо, який з них корисніший для здоров’я.

Де більше кофеїну?

Хоча вміст кофеїну може змінюватись в залежності від часу, способу приготування, міцності та обсягу напою, відомо, що при вживанні кави можна легко отримати вдвічі більшу дозу кофеїну, ніж при вживанні аналогічної порції чаю. Кількість кофеїну, яка вважається безпечною для середньої людини, становить 400 мг на день. Є відомості, що жінки репродуктивного віку можуть без шкоди здоров’ю вживати трохи більше 300 мг кофеїну щодня.

Одна чашка (240 мл) звареної кави містить у середньому 95 мг кофеїну. Аналогічна порція чорного чаю – 47 мг. І кава, і чай багаті на кофеїн, який підвищує працездатність та розумову активність

Позитивні властивості кофеїну включають підвищення працездатності, збільшення фізичної витривалості, зниження стомлюваності, поліпшення концентрації і підвищення розумової активності.

Кофеїн також пов’язують із втратою ваги, підвищенням чутливості до інсуліну, зниженням ризику розвитку метаболічного синдрому та неалкогольного гепатозу.

Помірне споживання кофеїну перешкоджає розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Незважаючи на всі ці переваги, слід також враховувати потенційні негативні наслідки надмірного споживання кофеїну, особливо у дітей та вагітних жінок.

Що ще міститься в каві та чаї?

І чай, і кава багаті на антиоксиданти, насамперед поліфеноли, які забезпечують їх характерний смак. Антиоксиданти захищають організм від пошкодження вільними радикалами, і можуть допомогти запобігти розвитку деяких хронічних захворювань. У чаї присутні теафлавіни, теарубігіни і катехіни, а кава багата флавоноїдами та хлорогеновою кислотою (CGA). Попередні дослідження in vitro виявили, що теафлавіни та теарубігіни інгібують ріст клітин раку легень та товстої кишки. З іншого боку, дослідження in vitro антиракових властивостей кави показали, що CGA, що міститься в ньому, діє як потужний інгібітор росту ракових клітин у шлунково-кишковому тракті та печінці.

Користь для серця та судин

Поліфеноли, якими багаті кава та чай, пов’язують із зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Вони сприяють підтримці здоров’я серця через різноманітні захисні механізми. У тому числі поліфеноли сприяють зниженню тонусу судин, що може допомогти при високому кров’яному тиску; блокують утворення нових кровоносних судин, які можуть плекати ракові клітини; запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах, знижуючи ризик серцевих нападів та інсультів. У 10-річному дослідженні, в якому взяли участь 74 961 людина, було встановлено, що вживання 4 (960 мл) і більше чашок чорного чаю на день знижує ризик розвитку інсульту на 21%. Інше 10-річне дослідження за участю 34670 здорових жінок показало, що вживання 5 чашок (1,2 л) кави на день знижує ризик інсульту на 23% порівняно з контрольною групою.

Підзарядка організму

І кава, і чай надають нам енергії. Енергетичний ефект кави забезпечується за рахунок підвищення в організмі рівня дофаміну та блокування аденозину. При потраплянні в організм 99% кофеїну поглинається протягом 45 хвилин, але пікові концентрації в крові з’являються вже через 15 хвилин після прийому. Ось чому багато людей віддають перевагу чашці кави, коли їм потрібно швидко підбадьоритися.

Чай містить менше кофеїну, але він багатий на L-теанін, потужний антиоксидант, який також стимулює мозок. L-теанін може мати антистресовий вплив, допомагаючи заспокоїтися і розслабитися, але при цьому не відчувати сонливість. Дослідження показали, що споживання L-теаніну разом із кофеїном (як у чаї) може підвищити концентрацію уваги.

Зниження ваги

Кофеїн здатний збільшити кількість калорій, що спалюються, на 3–13% і підтримувати цей ефект протягом 3 годин після прийому, що призводить до додаткового спалювання до 150 калорій на добу. Хлорогена кислота, що міститься в каві, пригнічує вироблення жирових клітин. Чайні поліфеноли, такі як теафлавін, також сприяють зниженню ваги. Відомо, що теафлавіни пригнічують ліпазу підшлункової залози – фермент, що відіграє ключову роль у метаболізмі жирів. Дослідження на тваринах показують, що чайні поліфеноли можуть знижувати концентрацію ліпідів у крові та перешкоджати збільшенню ваги, навіть при вживанні жирної їжі.

Поліфеноли чорного чаю також впливають на мікробіоту кишечника, що може перешкоджати приросту маси тіла. Слід мати на увазі, що всі ці дослідження проводилися тільки на тваринах.

Кофеїн здатний збільшувати кількість калорій, що спалюються. Але не перестарайтеся, щоб не порушити сон.

Важливо пам’ятати, що вживання великої кількості кави пов’язане з порушенням сну, підвищеною нервовою збудливістю, занепокоєнням, а також підвищенням ризику серцево-судинних захворювань, таких як серцева недостатність, тахікардія, гіпертонія. Крім того, вживання кави може призвести до залежності. Якщо людина має підвищену чутливість до кофеїну, чай для нього буде найкращим вибором.

Отже, кава і чай мають фактично аналогічні ефекти, включаючи антиоксидантні, протипухлинні та енергетичні властивості, допомагають захистити організм від деяких захворювань. Який напій віддати перевагу – вибирати вам.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Із цим компонентом у складі не можна фарбувати нігті жінкам 40+

Лаки для нігтів містять купу хімічних компонентів зі складними назвами, без яких неможливо досягти яскравого кольору та стійкого...

Які продукти не вживають дерматологи: цей список стане в нагоді кожній дівчині, яка піклується про свою шкіру

Деякі продукти можуть викликати появу прищів та запалень, а також погіршувати стан шкіри при таких захворюваннях, як псоріаз,...

Чому людям похилого віку не варто їсти морозиво: висновки лікарів

Морозиво люблять усі, але не поспішай пропонувати бабусі чи дідусеві зайву порцію — лікарі попереджають, що такі ласощі...

Чому варто спати на лівому боці, щоб поліпшити здоров’я: 5 причин

Чи замислювались ви колись, на якому саме боці вирушати в обійми Морфея? Ні? А ось і дарма! Експерти...