...
ГоловнаЗдоров'яВизнач, що заважає тобі схуднути: медичний чи психологічний фактор

Визнач, що заважає тобі схуднути: медичний чи психологічний фактор

Підпишіться на нас:

Всі ми хочемо бути здоровими, стрункими та красивими. Однак зайва вага часто відмовляється йти, незважаючи на всі зусилля. Що ж заважає нам схуднути?

Існує кілька причин, що впливають на процес зниження ваги: це і медичні, і психологічні фактори, і наші звички, і спосіб життя, який ми ведемо.

Медичні фактори

Від стану здоров’я залежить наш зовнішній вигляд: колір обличчя, стан волосся, і, звичайно ж, фігура. Однак не всі захворювання ми можемо виявити відразу, деякі з них здатні залишатися непомітними довгі роки. Через це іноді ми довго і безрезультатно боремося з видимими наслідками захворювання (зайвою вагою), не звертаючи уваги на причину.

Гормональні проблеми

Відомо, що ожиріння не завжди є наслідком «нездорового» харчування та сидячого способу життя. Причиною надмірної ваги можуть стати захворювання ендокринної системи, внаслідок яких порушується гормональний баланс в організмі. Гормональний дисбаланс загрожує нам не лише проблемами з вагою, а й серйозними порушеннями у діяльності всіх систем організму (серцево-судинної, травної та інших).

Симптомами гормональних проблем можуть бути:

  • Збільшення маси тіла без видимих причин
  • Різке зменшення ваги при підвищеному апетиті
  • Підвищена пітливість, стомлюваність
  • Надмірне зростання волосся на тілі, підвищення жирності шкіри, вугрі
  • Підвищення артеріального тиску до високих показників
  • Різке погіршення зору, головний біль
  • Свербіж шкіри, постійна спрага, сухість у роті (при цукровому діабеті).

    Тому при виникненні проблем із зайвою вагою перше, що необхідно зробити – це пройти медичне обстеження, щоб у разі потреби вчасно розпочати лікування та «не запустити» ситуацію.

«Важка» спадковість

Крім вищеописаних гормональних причин, існує також і генетична схильність до зайвої ваги. Якщо твої батьки, бабусі чи дідусі страждали від повноти, то в тебе, звичайно, набагато більше шансів зіткнутися з тими самими проблемами, ніж у твоєї подруги, родичі якої мають атлетичну статуру. Проте схильність – це ще не вирок. Багато генетичних особливостей дуже залежить від середовища, в якому ми живемо. Так, наприклад, якщо з низки причин навіть схильна до зайвої ваги людина не має можливості добре харчуватися (регулярно недоїдає), при цьому відчуває стреси і великі навантаження, то погладшати їй навряд чи вдасться. У той же час абсолютно незалежно від спадковості знайти проблеми з повнотою може кожен, хто зловживатиме прийомами їжі (переїдати, часто їсти жирні, калорійні продукти і т.д.). Так що висновок напрошується лише один: при генетичній схильності до зайвої ваги необхідно більш уважно ставитися до свого раціону харчування та рівня активності – збалансоване меню та регулярні фізичні навантаження допоможуть «перемогти» навіть «тяжку» спадковість.

Психологічні фактори

Але буває і так, що зі здоров’ям все гаразд, проте схуднути все одно не виходить. Випробовані всі методи від самих модних дієт до виснажливих занять у спортзалі, а результату або нема, або він зовсім незначний. Деякі психологічні труднощі також можуть бути причиною, які перешкоджають схудненню.

Мотивація

Ми сідаємо на дієту з різних причин (всі подруги до літа худнуть, сукня стала малою або в цілому тому, що з юності незадоволені собою і обмеження в їжі вже стало звичкою). Однак внутрішньої переконаності в тому, що нам дійсно це потрібно, як правило, немає. Тому немає чіткого плану дій. Через це всі заходи щодо досягнення ідеальних форм проводяться дуже непослідовно: тиждень їм тільки овочеві салати і бігаю вранці, потім йду в гості та наїдаюся від душі та влаштовую тижневу перерву у заняттях спортом – крок уперед і два назад.

Тільки в тому випадку, якщо ми точно знаємо, навіщо нам потрібно скинути зайві кілограми, ми можемо розраховувати на успіх. Тому треба починати з визначення мети: навіщо мені худнути? Як тільки відповідь буде знайдена і, головне, внутрішньо схвалена, з’являться й сили для досягнення бажаного результату.

Емоційний стан

Від нашого настрою дуже багато залежить. Особливо в умовах стресу (багато з нас у період підвищених емоційних навантажень починають їсти солодощі, випічку або просто переїдають). Так зване «заїдання стресу», з одного боку, допомагає трохи зняти напругу та розслабитися, проте, з іншого боку, дуже шкодить здоров’ю (причому не лише фізичному, а й психологічному). Важливо навчитися піднімати собі настрій не лише гарним та смачним тістечком чи шоколадкою. Необхідно знайти альтернативні способи (наприклад, можна прийняти розслаблюючу ванну, прогулятися парком або зайнятися спортом). Якщо ж нічого, крім гастрономічних насолод, не може втішити тебе у скрутну хвилину, має сенс звернутися за консультацією до професійного психолога. Він допоможе знайти справжню проблему такої поведінки і, відповідно, впоратися з нею.

Спосіб життя

Наші щоденні звички поряд із медичними та психологічними факторами дуже сильно впливають на нашу вагу. Так надмірній масі тіла сприяють:

  • хронічне недосипання
  • надто швидке споживання їжі
  • фастфуд
  • знижена фізична активність, сидячий спосіб життя
  • шкідливі звички
  • непослідовність (сьогодні правильно харчуюсь і вчасно лягаю спати, завтра до 4 ранку дивлюся телевізор, їм бутерброди чи кекси тощо)

Одним словом, для того, щоб набути хорошої фізичної форми недостатньо одноразових акцій («посидіти» два тижні на дієті або купити абонемент у спортзал на місяць). Необхідно постійно вести здоровий спосіб життя, регулярно проходити медичне обстеження та уважно ставитись до свого психологічного стану.

Стрічка новин:

Фітнес/Здоров'я/Краса

Ще новини:

Синдром сухого ока: як він проявляється та якими засобами його лікувати

Відчуття «піску в очах» та печії, на жаль, добре знайоме багатьом із нас. Якщо ти відчуваєш подібні дискомфортні...

8 помилок, які зменшують тривалість життя: перевір себе

Зрозуміло, що не все підлягає контролю, наприклад, вибір генів, з якими ти народжуєшся. Проте спадковість не визначає твою...

Чому болить голова: причина, про яку рідко хто задумується

Виявляється, перемогти мігрені, найімовірніше, допоможе не невролог, а лікар зовсім іншої спеціалізації! Головний біль став мало не щоденним супутником...

Дієтолог розповіла, чи правда, що сирі овочі корисніші

Хоча деякі корисні для організму поживні речовини можуть руйнуватися при нагріванні, як варені, так і сирі овочі мають...