Чому масло гхі має замінити всі олії в холодильнику

0
Чому масло гхі має замінити всі олії в холодильнику
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Останнім часом вершкове масло дедалі більше зміцнює свої позиції раціоні прибічників правильного харчування. Це справжній суперфуд, багатий на вітаміни і мінерали, якого довгий час уникали через високу калорійність. Однак у невеликих кількостях вершкове масло не завдасть фігурі жодної шкоди, зате зміцнить імунітет та забезпечить профілактику різноманітних захворювань. Єдиний явний мінус вершкового масла – високий вміст лактози. Це робить його непридатним для раціону людей, які страждають на непереносимість лактози або алергією. Та й загалом, користь лактози для організму дорослої людини фахівці ставлять під сумнів.

Що таке гхі?

Як залишити в вершковому маслі тільки користь і повністю позбутися лактози вигадали ще багато століть тому в Індії. Олія гхі (або просто топлене масло) активно використовується в аюрведичній медицині для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Готується гхі дуже просто: вершкове масло на дуже повільному вогні нагрівають доти, доки молочна та жирова складова не відокремляться один від одного. Після цього білий верх видаляють і отримують чисту прозору топлену олію.

Калорійність продуктів практично однакова, але все ж таки вони мають пару відмінностей. Наприклад, масло гхі набагато краще підходить для приготування гарячих страв: якщо вершкове масло починає горіти вже при порівняно невисокій температурі (177 ° C), то топлене з легкістю витримує всі 252 ° C.

У чому його користь?

Вершкове масло (і цільне, і топлене) справжнє джерело корисних жирів, вітамінів і мінералів. Одна з головних переваг – високий вміст вітамінів А та Е – потужних природних антиоксидантів. Вони зміцнюють імунітет, захищають організм від пошкодження вільними радикалами та благотворно впливають на здоров’я шкіри. Крім того, вершкове масло відрізняється високим вмістом вітаміну D, який зараз нам усім так потрібен.

Топлене масло – це на 100% корисні ненасичені жири, які необхідні для нормальної роботи нашого організму. Це і краса волосся та шкіри, і правильна робота мозку, і, що найголовніше, здорове серце. Якщо хтось ставить під сумнів ефективність аюрведичної медицини, існує безліч наукових лабораторних досліджень, які підтверджують користь олії ГХІ для здоров’я серця та судин. З’єднання, що входять до складу топленої олії, запобігають виробленню «поганого» холестерину та закупорці судин і захищають серце від передчасного старіння.

Гхі чи вершкове масло?

Звісно, ​​з погляду користі, гхі — абсолютний лідер. Воно підходять людям з непереносимістю або алергією на лактозу, що благотворно впливає на здоров’я серця і шкіри. Однак ці два продукти не завжди взаємозамінні. Наприклад, якщо в рецепті випічки значиться вершкове масло, то замінювати його на гхі не варто – відсутність молочної складової дасть про себе знати вже на виході з духовки. Але в ряді випадків, де ви звикли використовувати вершкове масло, його можна замінити на топлене і отримати більше користі для здоров’я: додавайте гхі в каші та пюре і використовуйте для смаження – воно забезпечить вашим стравам приємний смак і аромат без шкоди для здоров’я.

Головне, пам’ятайте, що і гхі, і вершкове масло – майже 100% жир, харчова цінність якого досягає до 1000 ккал на 100г. Дієтологи рекомендують вживати не більше 4-5 чайних ложок олії (якщо вони вписуються у вашу добову норму калорій).

попередня статтяЯк позбутися тяги до борошняного
наступна стаття3 несподівані продукти, які провокують набряки
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я