Синдром мертвих сідниць: реальна небезпека сидячої роботи

0
Синдром мертвих сідниць: реальна небезпека сидячої роботи
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Багато хто з нас працює в офісі – домашньому чи стаціонарному, куди відправляються щоранку. А хтось багато їздить за кермом чи у громадському транспорті. Але незалежно від того, де саме ми працюємо і як на роботу дістаємось, часто під час цих дій ми сидимо. Але чому це небезпечно?

Сидимо довго і встаємо тільки для того, щоб сходити в туалет, перекусити або, наприклад, заради кави. Нагадування лікарів, що сидячий спосіб життя не надто корисний для здоров’я, ми зазвичай пропускаємо повз вуха, оскільки чули це сто разів. Але що ти скажеш про реальну проблему, яка часто розвивається у тих, хто довго сидить?

Що там може бути, запитаєш ти? Проблеми з серцем? Набір ваги? Підвищений ризик розвитку діабету? Всі ці ризики справді існують, і тривала сидяча робота підвищує шанси заробити ті чи інші захворювання.

Але є ще одне порушення, про яке багато хто не знає. Мова йде про синдром мертвих сідниць, який також називається синдромом мертвого тазу і, о боже, сідничною амнезією. Розповідаємо все про поширену проблему офісних працівників та способи її уникнути.

Сіднична амнезія? Здається, що це жартівлива назва, яка не має відношення до реальної медицини. Але насправді лікарі стикаються із такою проблемою досить регулярно.

Синдром мертвих сідниць розвивається в тому випадку, якщо середній сідничний м’яз – один із трьох основних м’язів сідниць – перестає скорочуватися так, як їй належить. Через тривале сидіння м’яз надмірно розтягується і до кінця дня просто «забуває», як йому скоротитися до колишніх розмірів. Це відбувається, якщо тривала сидяча робота не епізодична, а регулярна. Вона ж впливає на довжину та роботу м’язів стегна, які, навпаки, стають коротшими.

Через те, що одні м’язи перебувають у скороченому стані, а інші – у напруженому, виконувати свої функції як слід вони не можуть. Наслідки у такому разі можуть бути різними і часом визначити причину появи зовсім непросто.

Так, через синдром мертвих сідниць можуть виникнути проблеми з рівновагою, з’явитися болі в спині – причому не тільки в поперековому відділі, болі в стегнах, колінах і навіть кісточках. Звинувачують у виникненні цього дискомфорту пацієнти все, що завгодно, але не свою постійну офісну роботу.

Втім, з’явитися сіднична амнезія може не тільки у тих, хто постійно сидить: із симптомами порушення стикаються люди, яких назвати малорухливими ну ніяк не можна: це танцюристи, артисти балету, марафонці. У них м’язи ніг можуть бути дуже накачаними, і ця «кам’яність» теж заважає дотриманню балансу між напругою та розслабленням. Наслідком також стає синдром мертвого тазу.

Що робити, щоб не зіткнутися із синдромом мертвого тазу?

Не виключено, що ти вже у групі постраждалих і сіднична амнезія тебе не минула. Точний діагноз може поставити лікар – хірург, ортопед або невролог, які проведуть ряд тестів і зроблять висновки про те, чи твої сідничні та стегнові м’язи в порядку.

Насторожити і послужити приводом для звернення повинні такі симптоми: проблеми з ходою та утриманням рівноваги, який раніше не було, болі в спині та в ногах за відсутності будь-яких явних причин для них.

Але чи існують якісь способи профілактики сідничної амнезії чи ті, хто працює за комп’ютером, зіткнеться із захворюванням рано чи пізно? Поспішаємо порадувати: рішення є, і запобігти синдрому мертвих сідниць цілком у твоїх силах.

  • Роби регулярні перерви в роботі та вставай зі свого стільця, не тільки заради туалету, а саме для того, щоб сідничний м’яз скоротився як слід: ходи, тягнися, можеш поприсідати. Краще робити це щогодини – постав таймер, якщо боїшся забути.
  • Поки сидиш, можеш поперемінно скорочувати то праву, то ліву сідницю. Цього ніхто не помітить, зате користь очевидна.
  • Якщо сидіти все ж таки доводиться, то спробуй внести в цей процес деяку різноманітність: міняй позу, працюй стоячи, якщо є можливість, то сиди на фітболі.

Що робити, якщо маєш сідничну амнезію?

А якщо ти підозрюєш, що в тебе вже проблеми з сідничними м’язами, спробуй упоратися своїми силами. Ось три ключові моменти, які треба терміново впровадити у твоє життя.

  • Рухайся по 5 хвилин щогодини. Активність може бути різною, головне – не сидіти! Можеш ходити чи крокувати дома, підстрибувати, присідати. Останнє, напевно, не надто зручно виконувати, якщо ти працюєш в офісі, але впевнені, що ти підбереш таку активність, яка буде доречна.
  • Сиди правильно. Від того, як ти сидиш за комп’ютером або просто за столом, теж залежить твоє самопочуття. Коліна повинні бути зігнуті під кутом в 90 градусів, стегна також утворювати кут 90 градусів з тілом, а висота столу має бути підібрана таким чином, щоб тобі не доводилося підніматися.
  • Роби розтяжку. Потягнись, повернись, нахилися – ти відчуєш приємне почуття, коли м’язи розтягуються. Виконуй вправи не рідше одного разу на день, витрачаючи на них хоча б хвилину.
попередня статтяНебезпечно, але хочеться: скільки можна випити без шкоди здоров’ю
наступна стаття5 способів швидко позбутися мішків під очима та набряків
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я