Колаген у домашніх умовах: як правильно зварити кістковий бульйон

0
Колаген у домашніх умовах: як правильно зварити кістковий бульйон
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Колаген – ниткоподібний білок, який входить до складу всіх тканин людського організму. Назва протеїну походить від грецького слова kolla – “клей”. Це невипадково: основну функцію колагену багато фахівців порівнюють саме з клеєм. Його молекули утворюють довгі тонкі білкові волокна – фібрили. Вони служать для скріплення клітин тканин і пов’язують наш організм у єдине ціле. Колаген бере участь у «будівництві» суглобів, кісток, сухожиль, волосся, нігтів та шкіри та утворює стінки вен, артерій та капілярів. За різними оцінками, на нього припадає близько третини всіх білків у нашому організмі.

Чим старше ми стаємо, тим складніше організму виробляти власний колаген. Відсоток вироблення колагену скорочується вже до 20 років, а після 25 кількість нових волокон вже помітно менша за кількість зруйнованих. Вже на цьому етапі ми помічаємо перші ознаки старіння: шкіра втрачає пружність і зволоженість, з’являються перші зморшки, волосся та нігті повільніше ростуть, а їх структура тоншає. Ще через якийсь час нестача колагену може позначитися вже на здоров’ї кісток, суглобів та кровоносних судин, що призводить до розвитку різних хронічних захворювань.

Чому кістковий бульйон — найкраще джерело колагену?

Найпростіший спосіб отримати колаген — це БАДи, проте приймати їх без призначення лікаря категорично не рекомендується. Альтернативним джерелом молодого білка може стати кістковий бульйон. Це приготовлений на повільному вогні міцний бульйон із кісток (м’ясних, пташиних чи риб’ячих). В результаті тривалого кип’ятіння, що містяться в них сполучна тканина та кістковий мозок, утворюють рідину. Звучить не дуже апетитно, але саме навариста рідина, що вийшла, – криниця колагену. По суті, кістковий бульйон – це гастрономічна альтернатива ін’єкціям ботоксу.

Як правильно варити кістковий бульйон

Для приготування бульйону вам знадобляться кістки – м’ясні, пташині чи риб’ячі. Вибрати можна за смаком, але варто враховувати, що морський колаген максимально близький за складом до того, що міститься в організмі людини, а значить засвоюватися він буде краще за тваринний. Бульйон рекомендується варити від 8 до 72 години: чим довше — тим більше колагену в ньому виявиться. Для смаку можна додати моркву, цибулю та будь-які спеції. Готовий бульйон можна зберігати в холодильнику у скляних банках із кришками протягом 5-7 днів або порційно заморозити.

попередня статтяІнгредієнти, які можуть суттєво погіршити смак котлет
наступна стаття«Цукрове» сало: як приготувати смачну закуску
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я