Не пересаджуйте півонії, поки не дізнаєтесь, як це роблять професіонали

0
Не пересаджуйте півонії, поки не дізнаєтесь, як це роблять професіонали
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Півонія – рослина багаторічна і спокійно росте на одному місці десятки років, розвиваючи потужну кореневу систему, що проростає глибоко в землю.

Але квітникарі зі стажем та колекціонери, які вирощують півонії на професійному рівні, впевнені, що пересаджувати цього довгожителя з розподілом куща потрібно кожні 4–6 років.

По-перше, у такому віці його набагато легше викопати, а, по-друге, зміна місця провокує активне цвітіння. За умови, якщо все зроблено правильно.

Цікаве спостереження: багато сучасних сортів перестають цвісти, якщо їх довго не пересаджувати. Старі сорти можуть десятки років жити на одному місці і радувати рясним цвітінням, якщо їх доглядати.

Коли пересаджувати

Найкращий час для пересадки – кінець серпня та вересень (приблизно до 20 числа). У цей час утворюється багато маленьких корінців, що покращить приживаність на новому місці і дозволить черенку швидко наростити хорошу кореневу систему.

Навесні півонія використовує запаси поживних речовин, що накопичилися в товстих коренях, тому при пересадці навесні він приживається гірше.

Алгоритм дій

Півонію найкраще викопувати з ґрунту за допомогою вил. Їх потрібно розташувати за 15 см від куща під невеликим кутом і обкопати кущ з усіх боків.

Важливо! У жодному разі не тягніть рослину за стебла, оскільки це дуже травмує рослину. Кущ потрібно діставати руками та за допомогою вил. Краще попросити когось допомогти.

Коли кущ витягнутий, потрібно обрізати стебла, залишивши пеньки заввишки 5-7 см. Зробити це можна і до викопування, щоб не виникло бажання тягнути рослину із землі.

Кореневу систему необхідно почистити від землі. Можна помити в великій мисці або поливаючи зі шланга. Тоді відразу стануть видні пошкоджені, гнилі, об’їдене шкідниками коріння, яке необхідно видалити. Також слід підрізати занадто довге коріння.

Кущ треба роз’єднати на кілька частин. У кожній з них має бути не менше 5 бруньок заміщення.

Місця зрізу рекомендується присипати товченим деревним або активованим вугіллям.

Не зайвим буде провести дезінфекцію, опустивши коріння у міцний розчин марганцівки на 40-60 хв. Але якщо коренева система здорова, робити це не обов’язково.

Кожну ділянку необхідно помістити в попередньо підготовлену яму і присипати землею таким чином, щоб бруньки заміщення виявилися на 5 см під землею. Це важливо, тому що при невеликому заглибленні вони взимку вимерзнуть, а при більшому не зможуть навесні вибратися назовні.

Яму слід готувати заздалегідь, засипавши на дно жменю суперфосфату, перегній, змішаний із піском та землею, торф (не кислий). Якщо грунт родючий, можна взагалі обійтися без підживлення. Лунку слід підготувати за 2-3 тижні до посадки, щоб земля осіла.

Деревоподібну півонію не рекомендується пересаджувати, оскільки він дуже болісно переносить цю процедуру.

попередня статтяЯк приготувати мойву: рецепт соковитої страви без краплі олії
наступна статтяДля чого пити воду з родзинками, в чому користь для здоров’я
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я