6 вірних ознак того, що ви не достатньо рухаєтеся

Підпишись на нас:

Сидячий спосіб життя та недостатня активність можуть у прямому розумінні нас вбити: ризик розвитку серцево-судинних захворювань безпосередньо пов’язаний із нестачею руху. Але як визначити, чи достатньо ви рухаєтеся? Перевірте, чи немає у вас цих симптомів – і якщо є терміново збільште активність!

Ви швидко втомлюєтеся

У вас немає проблем зі сном, ви повноцінно та різноманітно харчуєтеся, але все одно швидко втомлюєтеся та видихаєтеся вже до обіду? Хоч би як це дивно звучало, але проблема може бути саме в нестачі руху: дослідження, проведене фахівцями Університету Джорджії, показало, що всього 20 хвилин аеробних вправ тричі на тиждень збільшують рівень енергії на 20%. Понад те, у деяких випадках регулярні заняття спортом можуть знизити стомлюваність на 65%, оскільки впливають на центральну нервову систему. Чим більше ви втомлюєтеся, тим більше вам варто рухатися.

Ви постійно нервуєтеся

Сидячий спосіб життя може підвищити рівень тривожності та збільшити ризик розвитку депресивного розладу – це було підтверджено кількома дослідженнями. Доведено, що регулярні заняття аеробікою та силовими вправами допомагають суттєво знизити рівень занепокоєння, зменшити прояви стресу і навіть прискорити одужання, якщо у вас є депресія. Зрозуміло, не можна стверджувати, що тривожність, що підвищилася, однозначно вказує на недолік активності, але варто трохи додати руху в життя – і простежити динаміку.

Вам важко працювати

Нейробіологи довели взаємозв’язок сидячого способу життя та низької працездатності. Робітникам інтелектуальної праці обов’язково варто додати до свого графіка фізичні навантаження. По-перше, вони покращують кровопостачання головного мозку – відповідно, підвищується активність нейронів, людині легше зосередитись та запам’ятати інформацію. Крім того, під час тренування м’язи дають клітинам мозку сигнал синтезувати особливий білок BDNF, що відповідає за ріст та розвиток нейронів. Таким чином спорт робить нас уважнішими та продуктивнішими. Тренуйтеся – і ваші результати у роботі покращаться.

Ваш гормональний баланс порушився

Недолік руху позначається негативно як здоров’я серця і судин, а й у балансі гормонів. Надлишок жиру в організмі може призвести до підвищення вмісту естрогену та нестачі тестостерону, що неодмінно позначиться на самопочутті. У той же час заняття спортом допомагають нормалізувати гормональну рівновагу, підтримати фізичне та психічне здоров’я.

У вас проблеми із травленням

Ваш кишечник став лінивим, а шлунок – примхливим? Почніть займатися спортом: аеробні вправи прискорюють дихання та частоту серцевих скорочень, що, своєю чергою, покращує перистальтику кишечника. Біг, ходьба, плавання – всі ці види фізичних навантажень позитивно впливають як на серцево-судинну систему, а й у роботу шлунково-кишкового тракту.

Ви погано спите

Якщо у вас з’явилися труднощі із сном, ви прокидаєтеся ночами або насилу встаєте вранці, це також може бути ознакою нестачі руху та активності. Як показали результати дослідження, опублікованого нещодавно у виданні Sleep Medicine, люди похилого віку, які регулярно займалися спортом, спали в середньому на годину з чвертю більше, ніж ті, чия активність була низькою. Спробуйте додати трохи аеробних навантажень – швидше за все, це зробить ваш сон міцнішим і здоровішим.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин

Секрет урожайних помідорів: всього два підживлення

Вирощування здорових та смачних помідорів є пріоритетом для багатьох...

Смачний салат з кисломолочного сиру з овочами: корисний рецепт

Для того щоб бути здоровою людиною, потрібно дотримуватися принципів...

Секретний спосіб посадки помідорів: урожай гарантований

Томати є культурою вимогливою. Їй потрібна освітлена сонцем територія,...

Як спекти ідеальний бісквіт: головні лайфхаки

Як приготувати ідеальний торт та основу для домашнього торта,...

Які квіти практично не вимагають догляду: 6 варіантів для клумби

Садівники-початківці, в яких мало досвіду, хочуть посадити на своїй...

Вся правда про банани: кому їх не можна їсти

Цей екзотичний фрукт, давно перестав бути чимось незвичайним. Сьогодні...

Потрібна 1 крапля, щоб герань безперервно цвіла

Неправильний догляд за геранню призводить до того, що відома...