5 правил, як готувати тісто на опарі

0
5 правил, як готувати тісто на опарі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Для того щоб дріжджове тісто вийшло вдалим, потрібно дотримуватися деяких основних правил його приготування – кулінарні хитрощі, які допоможуть зробити випічку легкою і повітряною.

Існує два способи приготування дріжджового тіста – з опарою та без неї. Хотілося б відзначити, що з опарою тісто виходить набагато м’якшим, повітрянішим і еластичнішим, тому пропонуємо розглянути всі нюанси приготування саме цього виду тіста.

Дріжджове тісто дуже примхливе. Воно любить, щоб усе було чітко і за правилами, починаючи з опари – рідкої суміші, за допомогою якої «запускаються» дріжджі. Опара може бути як рідкою, так і густою – все залежить від кількості борошна, зазначеної в рецепті.

Правило №1

Для приготування тіста на опарі потрібно брати інгредієнти лише кімнатної температури:

Тобто продукти слід дістати з холодильника за годину або півтори до приготування тіста, адже воно не любить гарячих або холодних перепадів температури. У цьому випадку навіть вершкове масло стане м’яким, ніжним і однорідним, а також без проблем з’єднатися в одне ціле з іншими інгредієнтами.

Правило №2

Для того, щоб дріжджі «підійшли», їм потрібно створити тепле середовище, в якості якого в нашому випадку і послужить опара:

Вона складається з теплої рідини – молока або води, а також дріжджів, солі та борошна. Дріжджі рекомендується вибирати мокрі, а не сухі – вони активніше вступають у реакцію з іншими інгредієнтами, виділяючи під час бродіння на поверхні суміші бульбашки з вуглекислим газом. У середньому опара повинна вистояти близько півтори години та при температурі не меншій, ніж 30 градусів.

Правило №3

Важливий пункт – борошно:

З борошном потрібно бути дуже уважним, оскільки перед додаванням його в тісто, його обов’язково слід просіяти – воно наповнить тісто киснем, завдяки чому воно буде немов живе, а випічка повітряною.

Правило №4

Заміс тіста:

Яйця, вершкове масло або маргарин, рослинна олія та цукор – це додаткові інгредієнти для тіста, що не входять до опари, які замішуються в окремій ємності. Яйця рекомендується добре розтерти з цукром і вершковим маслом, попередньо розм’якшеним при кімнатній температурі. Після додати до них рослинне масло, а також залишки молока та борошна. Замішувати тісто рекомендується доти, доки воно не перестане липнути до рук. Головна ознака готового тіста – це натискання на нього пальцем, у результаті чого утворюється ямка, яка має миттєво вирівняється.

 

Правило №5

Тісто має підійти:

Готове замішане тісто необхідно покласти в ємність, накрити сухим рушником і поставити в затишне тепле місце – так само, як і опара, воно постоятиме і в результаті збільшиться в кілька разів в об’ємі. Тільки після цього можна розпочинати з ним працювати.

Тісто на опарі може зберігатися довгий час у холодильнику – у цьому його перевага перед тістом без опари.

Удачі в кулінарних починаннях та смачній випічці!

попередня статтяЧи допоможе рицинова олія відростити вії, і які засоби краще використати замість неї
наступна статтяТерміново до лікаря: 8 випадків, коли не можна терпіти біль
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я