Кориця знижує холестерин – правда чи міф

0
Кориця знижує холестерин - правда чи міф
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Деякі люди приймають добавки з корицею, щоб знизити рівень холестерину. Хоча лікарі заявляють, що кориця має ефект зниження рівня холестерину, переконливих доказів цьому твердженню немає. Зміни в дієті та способі життя можуть бути ефективнішими для людей з високим рівнем холестерину в крові.

У цій статті розглянемо вплив кориці на рівень холестерину, як людина може знизити рівень холестерину в крові та у яких випадках слід звернутися до лікаря.

Кориця у вигляді кори або порошку, яка, на думку деяких людей, може знизити рівень холестерину – різновид спеції. Існує кілька видів кориці. Вони походять із різних видів коричного дерева.

Національний центр комплементарної та інтегративної охорони здоров’я (NCCIH) зазначає, що різновид кориці, що продається, — це кориця касія. Кориця касія вирощується у Південно-Східній Азії.

Корицю одержують із кори коричного дерева. Вона може бути у вигляді порошку або паличок із висушеної кори. Крім того, люди іноді приймають корицю як харчову добавку, а також використовують її при приготуванні солодких та солоних страв. Такі країни, як Китай, Індія та Іран також використовували корицю в традиційній медицині.

Існують деякі розбіжності щодо того, чи може кориця знизити рівень холестерину. Нижче розглянемо, що таке холестерин і що говорять дослідження про вплив кориці на його рівень у крові.

Що таке холестерин?

Холестерин – це речовина, яку організм використовує для побудови клітин та вироблення вітамінів та гормонів. Печінка людини виробляє весь необхідний їй холестерин. Холестерин також надходить в організм із їжі, яку споживає людина. Ліпопротеїни переносять холестерин по кровотоку людини. Холестерин переносять два типи ліпопротеїнів.

Лікарі іноді називають ліпопротеїни високої щільності (ЛПЗЩ) «хорошим» холестерином, оскільки вони транспортують холестерин назад у печінку. Потім печінка виводить його з організму.

Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНГ) відомі як «поганий» холестерин, який може накопичуватися всередині артерій людини, що призводить до закупорки, що може викликати такі наслідки, як серцевий напад або інсульт.

Дослідження впливу кориці на рівень холестерину

Дослідження, проведене у 2017 році, вивчало вплив кориці на людей із метаболічним синдромом. Метаболічний синдром – це стан, при якому у людини є діабет, високий артеріальний тиск та ожиріння.

Дослідники виявили, що через 16 тижнів учасники, які щодня приймали 3 г добавок з корицею, мали:

  • зниження ваги
  • зниження рівня ЛПНГ
  • підвищення рівня ЛПВЩ
  • зниження загального рівня холестеринУ

Ці ефекти були більш значними у людей, які приймали добавки з корицею, ніж ті, хто цього не робив. Проте дослідники зазначають, що з вивчення цих ефектів необхідні подальші дослідження.

Дослідники також призначали учасникам здорову дієту для дотримання та заохочували їх до фізичних вправ. Крім того, дослідники не згадали вид кориці, що використовується.

В огляді досліджень за 2021 рік було проаналізовано різноманітні дослідження впливу кориці на рівень холестерину. Було виявлено кілька наукових праць, у яких робиться висновок про те, що кориця допомагає знизити рівень холестерину ЛПНГ у людей з діабетом, метаболічним синдромом та неалкогольною жировою хворобою печінки. Також було зазначено, що у дослідженні у здорових учасників рівень ЛПНГ було знижено після 3 місяців лікування підвищеними дозами кориці. Однак рівень ЛПВЩ не приходив у норму. Інше дослідження за участю здорових учасників не виявило різниці в рівні холестерину між людьми, які приймають корицю, та тими, хто її не приймає.

Дослідники також заявили, що харчові добавки навряд чи вплинуть безпосередньо на рівень холестерину в крові людини.

Люди повинні проконсультуватися зі своїм лікарем, перш ніж змінювати свій раціон, якщо вони хочуть знизити рівень холестерину.

Спеції, що знижують холестерин

Є твердження, що різні спеції можуть допомогти знизити рівень холестерину у крові. Є деякі докази того, що такі спеції можуть допомогти знизити рівень холестерину в крові людини, проте їх не слід використовувати замість призначених лікарських засобів.

Імбир

Досліджено е, проведене у 2018 році, показало, що вживання 5 г сирого імбиру щодня протягом 3 місяців знижує рівень ЛПНГ у людей з високим рівнем холестерину. Однак обсяг дослідження був досить невеликим, тому для підтвердження цих ефектів потрібні подальші дослідження.

Часник

Дослідження, проведене у 2016 році, вивчало вплив часнику та лимонного соку на рівень холестерину. Дослідники зазначили, що у людей з високим рівнем холестерину спостерігалося зниження рівня ЛПНГ та загального холестерину після щоденного прийому 20 г часнику та чайної ложки лимонного соку протягом 8 тижнів. Однак у людей, які приймали часник та лимонний сік, спостерігалося лише підвищення рівня ЛПВЩ. Дослідники зазначають, що потрібні додаткові дослідження цих ефектів.

Куркума

В огляді 2017 року розглядався вплив куркуми та її компонента куркуміну на рівень холестерину. Експерти виявили сім досліджень, у яких говорилося, що куркума та куркумін можуть знижувати рівень ЛПНГ у людей із ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ), проте запропонували провести подальші дослідження цих ефектів.

Як знизити рівень холестерину

Можна знизити рівень холестерину, змінивши свій спосіб життя. Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) дають наступні рекомендації для людей, які хочуть знизити рівень холестерину:

  • Обмежте споживання насичених жирів: Зменшіть споживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як сир, молочні продукти, жирне м’ясо та тропічні олії, такі як пальмова олія.
  • Дотримуйтесь здорового харчування: Для збалансованого та поживного раціону вибирайте продукти з низьким вмістом насичених жирів, трансжирів, солі та доданого цукру, такі як фрукти та овочі.
  • Додайте клітковину до свого раціону: вживайте продукти з природним вмістом клітковини, такі як вівсянка і квасоля.
  • Використовуйте ненасичені жири: Продукти, що містять ненасичені жири, включають авокадо та горіхи.
  • Схудніть, якщо вам це необхідно: При необхідності худніть або підтримуйте здорову масу тіла. Це може знизити рівень холестерину в крові та кров’яний тиск.
  • Регулярно займайтеся спортом: Регулярна фізична активність може допомогти людям підтримувати здорову вагу.
  • Киньте курити: Куріння може пошкодити кровоносні судини, зробити артерії жорсткішими і збільшити ризик серцевих захворювань.
  • Обмежте споживання алкоголю: Занадто велика кількість алкоголю може підвищити рівень холестерину.

Лікар може також призначити препарати, які знижують рівень холестерину, такі як статини.

Коли слід звернутися до лікаря

Високий рівень холестерину не викликає жодних симптомів. Це означає, що людина має регулярно перевіряти свій рівень холестерину. CDC рекомендує здоровій людині перевіряти свій рівень холестерину кожні 4-6 років. Якщо у людини є проблеми зі здоров’ям, такі як хвороби серця або діабет, їй, можливо, потрібно частіше перевіряти рівень холестерину. Крім того, людині з сімейним анамнезом високого рівня холестерину слід частіше перевіряти його рівень. CDC також рекомендує перевіряти рівень холестерину у дітей та підлітків віком від 9 до 11 років та від 17 до 21 року.

Висновок

Кориця це пряність, яку отримують з кори коричного дерева. Деякі дослідження показують, що може нормалізувати рівень холестерину. Однак, необхідні додаткові дослідження, щоб оцінити вплив кориці на рівень холестерину.

Людина ніколи не повинна використовувати корицю або інші добавки замість вказаних лікарських засобів. Вважається, що інші спеції можуть поліпшити рівень холестерину. Однак, ці ефекти вимагають додаткових досліджень, перш ніж вони можуть бути доведені. Людина може знизити рівень холестерину, змінивши спосіб життя. Крім того, лікар може призначити людям із високим рівнем холестерину препарати, які знижують його рівень.

Високий рівень холестерину не викликає жодних симптомів. Це означає, що людина має перевіряти рівень холестерину у лікаря кожні 4-6 років.

попередня статтяІдеальний домашній майонез для салатів: приготувати за цим рецептом вийде у кожного
наступна статтяГрибний паштет: легка бюджетна закуска всього за 30 хвилин
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я