Що буде, якщо їсти вівсяну кашу щоранку

0
Що буде, якщо їсти вівсяну кашу щоранку
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Вівсянка вранці вважається запорукою здоров’я та енергії на цілий день і що знайти кращу альтернативу для сніданку складно. З нами солідарні англійці, ранковий раціон яких рідко обходиться без корисної крупи, а от французи, італійці та багато інших націй чудово обходяться без каші у своєму меню. Щоб розібратися, чи справді так корисно щодня вживати вівсянку, ми вивчили матеріали експертів з правильного харчування таділимося висновками з вами, дорогі читачі.

По-перше, відразу ж поспішаємо розвінчати відомий міф про те, що будь-яка вівсянка корисна. Це не так. “Правильною” може вважатися тільки цільнозернова крупа або пластівці грубого помелу, зварені на воді або молоці. Всі швидкорозчинні аналоги вівсянки, як правило, містять велику кількість цукрів, добавок та підсилювачів смаку, шкідливих для організму.

По-друге, не на будь-якій каші можна схуднути. Багато хто впевнений, що, включивши до свого раціону вівсянку, процес схуднення запуститься сам собою. Твердження практично правильне, проте тут не уточнюється, що крупа обов’язково має бути грубого помелу, варитися на воді, а не на молоці і без додавання вершків та масла, а також виключати цукор та його замінники. Також дієтологи рекомендують вживати кашу переважно у ті дні, коли у вас у плані стоїть тренування – складні вуглеводи засвоюватимуться швидше за наявності фізичного навантаження.

По-третє, вівсянка в чистому вигляді — далеко не найкращий варіант для корисного сніданку. Справа в тому, що в ній міститься замало білка, який життєво необхідний організму натще. Тому кашу краще їсти або на обід, або поєднувати з білковими стравами – омлетами, сирниками, кислим сиром або твердим сиром.

А тепер про приємне. Зрозуміло, є вівсянка і корисні властивості, про які так люблять розповідати лікарі та дієтологи. Дійсно, саме цю крупу в першу чергу рекомендується включити до раціону при гострих захворюваннях ШКТ, оскільки вона має обволікаючі властивості, полегшуючи травлення і позбавляючи організм від шлаків. У такому випадку лікарі рекомендують як слід розварювати крупу, оскільки грубі харчові волокна можуть лише нашкодити слизової шлунка.

Також завдяки високому вмісту клітковини у складі вівсянка допомагає не лише нормалізувати роботу кишечника, а й знизити рівень цукру та холестерину у крові. У ній містяться найважливіші для здоров’я компоненти — магній, калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк та ще цілий мікс корисних речовин, які відповідають за формування та розвиток кісток та м’язової тканини: саме тому лікарі рекомендують варити цю крупу дітям.


Щоб сніданок вийшов не лише корисним, а й смачним, важливо вибрати правильне зерно. Як правило, в магазинах буває представлено три основні види вівсянки. Перший — цільна крупа, яка потребує тривалого варіння. Саме цей варіант багато лікарів вважають найбільш корисним для організму через високу концентрацію вітамінів, мінералів і клітковини. Приготування такого зерна через його твердість займе близько 30 хвилин — розкіш, на яку сьогодні мало в кого вистачає часу.


Вважається, що термічна обробка може знищити частину корисних компонентів у складі крупи. Однак найбільш цінні речовини, що входять до складу вівсянки — природний антиоксидант вітамін Е, вітаміни групи В та корисні мінерали (магній, калій, цинк, фосфор), при варінні залишаються цілими та неушкодженими.

Що стосується способу приготування, то крупа, зварена на молоці, може бути не менш корисною, ніж вівсянка на воді. Вибирайте низький відсоток жирності і не забувайте, що переважаючий у вівсянці вітамін Е відноситься до жиророзчинних компонентів і для його засвоєння необхідні жири. Тому у вівсянку на воді рекомендується додавати горіхи або лляну олію, а у разі непереносимості лактози звичайне молоко можна також замінити на кокосове або мигдальне.

Важливий момент: у жодному разі не додавайте в кашу цукор. Намагайтеся використовувати його замінники, фрукти або сухофрукти – вони нададуть вівсянці смаку і не завдадуть шкоди організму. Фрукти, на відміну пластівців, містять багато вітамінів, корисні властивості яких зникають при термообробці.

Тому найкраще просто додавати їх вже до готової каші. Також готову страву можна прикрасити свіжими ягодами.

попередня статтяДзадзікі – легкий рецепт грецького соусу, який підійде до будь-якої страви
наступна статтяКоролівський сніданок: картопляні вафлі з беконом та грибами
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я