Вчені стверджують, що дві чашки кави на день можуть продовжити життя

0
Вчені стверджують, що дві чашки кави на день можуть продовжити життя
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Любителі кави, які випивають на день приблизно по дві чашки цього напою, мають більше шансів прожити довше, ніж ті, хто не п’є, з’ясували вчені.

Згідно з дослідженням, проведеним британським Агентством з вивчення раку та Імперським коледжем Лондона, найчастіше вживання кави сприяє зниженню ризику смерті від низки захворювань.

Вчені стверджують, що найбільш очевидним є взаємозв’язок між вживанням кави та зниженням ризику смерті від захворювань кровоносної системи та органів травлення.

Це одне з наймасштабніших подібних досліджень. У ньому взяли участь понад 500 тисяч людей старших 35 років із 10 європейських країн. Спостереження велися протягом 16 років. Дослідження опубліковане у науковому журналі Annals of Internal Medicine.

“Ми з’ясували, що вживання кави знижує ризик смерті, особливо смерті від захворювань кровоносної системи та органів травлення”. – каже один із дослідників Марк Гюнтер з Агентства з вивчення раку.

Чи будь-яка кава корисна

Вчені наголошують, що, незважаючи на різні традиції у приготуванні та вживанні кави у різних європейських країнах, результати були фактично однаковими у всіх регіонах. Це означає, що і еспресо, і капучіно можна вважати однаково корисними.

Серед європейців найбільше кави за день випивають датчани – в середньому 900 мл на день, найменше п’ють її, як не дивно, італійці – 92 мл на день.

“Наше дослідження дає важливе розуміння можливого механізму позитивного впливу кави на стан здоров’я”, – наголошує вчений.

Як з’ясувалося, ті, хто звик пити багато кави, відчували себе молодшими, і, як правило, вони з більшою ймовірністю виявлялися любителями алкоголю, курцями, а також їли більше м’яса та менше овочів та фруктів.

Як припускають вчені, такий ефект дає не кофеїн, що міститься у цьому напої. Дослідження якраз не виявило будь-якої залежності між покращенням здоров’я та звичкою пити декофеїнізовану каву. Результати тих, хто пив звичайну каву та декофеїнізовану, виявилися однаковими.

Справа не в кофеїні

Згідно з припущенням дослідників, вся справа в антиоксидантах, що містяться у каві.

 

Як з’ясувалося, ті, хто звик пити багато кави, відчували себе молодшими, і, як правило, вони з більшою ймовірністю виявлялися любителями алкоголю, курцями, а також їли більше м’яса та менше овочів та фруктів.

З групи, яка брала участь у дослідженні, за 16 років померло майже 42 тисячі осіб – від різних хвороб, у тому числі від раку, захворювань кровоносної системи та серцевих нападів.

Як з’ясувалося, у чоловіків, які вживали більше кави, ризик смерті був нижчим на 18%, ніж у тих, хто відмовлявся від кави або пив її у невеликих кількостях.

Серед жінок такий ефект менш виражений: ризик смерті для них виявився на 8% нижчим, ніж для жінок, які пили каву в невеликих кількостях або зовсім відмовлялися від неї

Ще одне дослідження

Аналогічне дослідження провели американські вчені з Університету Південної Каліфорнії – його результати також опублікував Annals of Internal Medicine.

Загалом в американському дослідженні взяли участь понад 185 тисяч людей різної етнічної приналежності – латиноамериканці, афроамериканці, що у США японці та європейці.

Важливо, що результати дослідження вчених із США виявилися аналогічними висновкам їхніх британських колег.

За даними американського дослідження, у людей, які випивають одну чашку кави на день, ризик померти від серцево-судинних захворювань, інсульту, раку, хвороб органів дихання та нирок був меншим на 12%.

У тих, хто зазвичай випивав від двох до трьох чашок кави на день, ризик смерті знижувався на 18%.

попередня статтяСкільки ми переплачуємо за гарні упаковки б’юті-засобів та чи працює дешева косметика
наступна статтяСтиліст Вікторії Бекхем поділився секретом, як за допомогою усього одного засобу, підтримувати красу волосся
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я