Чому варто привчити себе лягати спати в один і той же час

0
Чому варто привчити себе лягати спати в один і той же час
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Всім відомо, що сон корисний для здоров’я, і витрачати на нього потрібно не менше 7-8 годин на добу. Однак така розкіш доступна не всім. Є і такі противники сну, які вважають його марною тратою часу і відводять на відпочинок не більше 3-4 годин із 24-х. А комусь, навпаки, звичніше спати скільки хочеться, і тут навіть у лікарів не знайдеться протипоказань.

Навики лягати вчасно ми освоюємо з дитинства — всі батьки знають, що, вирушаючи в ліжко за розкладом, малюки зміцнюють здоров’я. І ось що дивно: коли діти виростають, вони безжально розлучаються із цією звичкою. Цікаво, з якого дива? Коли і чому дорослі вирішують, що їм ні до чого лягати спати одночасно? Хіба сон із віком втрачає оздоровчий смисл? Або наполегливі сигнали організму на кшталт позіхання — це несерйозно, організм просто пустує, впадає в дитинство?

Багато хто думає, що накопичену втому можна компенсувати у будь-який час. Сьогодні попрацюємо (або повеселимося) на славу, а завтра відіспимося. Але це так не працює. Хаотичний режим збиває циркадні ритми, які керують тілом людини. Ці ритми регулюються сходом і заходом Сонця і змінюються з віком – ось чому люди похилого віку встають зранку, дивуючи молодих.

Згідно з дослідженнями Пола Келлі з Оксфорда, ідеальний час для того, щоб прокидатися і при цьому добре почуватися, у 20 років — 9.30, у 30 років — 8 годин ранку, в 40 років — 7.30, у 50 — 7 годині ранку, а після 60 років – 6.30 ранку. І відповідно до рекомендацій Національної асоціації сну Великобританії тривалість сну для дорослих людей має становити від 7 до 9 годин, для людей похилого віку після 65 років — від 7 до 8 годин.

Регулярний час сну не просто приємна звичка, а й серйозна робота на перспективу, що оберігає організм від недуг та психологічних розладів. Порушення циркадних ритмів збиває роботу всіх систем та органів, що може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Дослідниками з Медичного центру Університету Дьюка було проведено опитування близько 2000 осіб (без порушень сну) у віці 43-48 років, який виявив, що для тих, хто хронічно недосипає, перериває цикли сну, нерегулярно лягає спати та постійно змінює час підйому, зростає ризик кардіометаболічних проблем, що, у свою чергу, загрожує розвитком таких патологій та розладів, як серцево-судинні захворювання, ожиріння, гіпертонія та діабет.

Нерегулярний сон, як з’ясувалося, сприяє також зниженню фізичної активності, втраті стресостійкості та депресії. Здається вже достатньо, щоб усвідомити мінуси відмови від правильного режиму.

Хороша новина в тому, що людському тілу подобається жити в стабільному ритмі, і якщо ви можете змусити себе лягати в ліжко і прокидатися в один і той же час, ваше тіло скоро звикне до такого розкладу. Вихідні теж вважаються — якщо спати в неділю на дві-три години довше, то складніше вчасно вгамувати себе ввечері. Це не означає, що потрібно терміново вводити суворий режим — сон з 9 години вечора до п’ятої ранку, — хоча це саме те, що роблять люди, які піклуються про здоров’я, і дуже рекомендують такий підхід.

Щоб виробити звичку, починайте поступово, спочатку встановивши правило лягати в ліжко, наприклад, не пізніше 22.30. Просунуті зожники скажуть, що і це пізно, але вибір за вами.

попередня статтяХрусткий кляр для будь-якої риби: фішка у крижаній воді
наступна статтяКурка теріякі: просто і дуже смачно
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я