Скільки білка повинен містити один прийом їжі

0
Скільки білка повинен містити один прийом їжі
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

Білок або протеїн – найважливіший компонент харчування. І він потрібний не тільки для того, щоб нарощувати чи підтримувати м’язову масу. Організм використовує білки як ферменти, гормони, рецептори, сигнальні молекули… Накопичити білок, на відміну від жиру, не можна. Тому дуже важливо постійно споживати достатню кількість з їжею.

Але який обсяг можна вважати достатнім?

Деякі дієти ґрунтуються на споживанні виключно білкової їжі. Якщо не йдеться про лікувальне або спеціалізоване харчування, таку схему вживання їжі не можна назвати збалансованою. Проте тілу потрібні і вуглеводи, і жири.

В якості загальної рекомендації часто можна почути пораду вживати не менше 50 г білка (чистого, не білкової їжі!) В рамках дієти на 2000 ккал. Однак, звичайно, обсяг білка залежить і від віку, і від ваги, і від способу життя.

Відомий дієтолог Жаклін Лондон пропонує виходити із схеми 1 г білка на 1 гр ваги. Якщо людина дуже активна і регулярно займається спортом, правильніше буде перерахувати кількість за схемою 1,5 гр білка на 1 гр ваги тіла.

А дієтолог Джейн Баррел стверджує, що простіше і правильніше орієнтуватися на конкретний обсяг білка з кожним прийомом їжі: цей показник повинен не падати нижче за позначку в 15 гр.

Вона додала, що важливо потрібно отримувати достатньо калорій загалом, щоб білок приносив користь. Щоб білок можна було використовувати для створення нових білків, спочатку вам потрібно достатньо калорій. В іншому випадку ваше тіло просто використовуватиме цей додатковий білок для отримання енергії. І якщо споживання вуглеводів низьке, ваше тіло буде розщеплювати білки, що функціонують, і використовувати деякі з цих амінокислот для виробництва глюкози, щоб підтримувати рівень глюкози в крові», — пояснює експерт.

Зрозуміло, важлива і якість білкових продуктів. Протеїн, отриманий із перероблених м’ясних виробів (ковбаси, сосисок) та жирного м’яса, несе в собі масу шкідливих речовин. І не тільки м’ясо, птиця і риба містять легкозасвоюваний, «якісний» білок. Відмінними його джерелами залишаються:

  • сир і грецький йогурт
  • боби едамамі (соєві боби)
  • арахісова паста без цукру
  • сочевиця, бобові та нут
  • відварені яйця

Стеж за різноманітністю свого раціону і тим, які макронутрієнти та в якій пропорції опиняються на твоєму столі. І не забувай головне: багата білком їжа дозволяє швидше насититися і довше не відчувати голоду. Отже, страхує від переїдання.

попередня статтяЯк витягнути дрібні кістки з оселедця
наступна статтяЩо буде, якщо почати їсти манну кашу
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я