Коли в тісто потрібно додавати розпушувач, а коли соду

0
Коли в тісто потрібно додавати розпушувач, а коли соду
Підпишіться на наc:
Facebook і Telegram, а також зручно читайте з мобільного GoogleNews.

У різних рецептах пропонують додавати в тісто розпушувач або соду, або обидва інгредієнта, щоб зробити випічку пористою та повітряною. Багато господинь вважають ці продукти взаємозамінними. Але професійні кондитери настійно не рекомендують замінювати один інгредієнт іншим з кількох причин.

У цій статті ми розберемо, які це причини і зрозуміємо, що до якого тіста додавати.

Коли додавати розпушувач

Розпушувач – це та сама сода тільки з додаванням винної чи лимонної кислоти. Оскільки всі продукти сухі, сода входить у реакцію, коли потрапляє у мокре і тепле середовище.

Розпушувач буває двох видів.

Подвійна дія – поширений розпушувач, який продають у магазинах. Його реакція відбувається в 2 етапи: спочатку при додаванні його в рідину кімнатної температури, а потім при нагріванні.

Односторонньої дії – розпушувач, який зазвичай використовують професійні шеф-кухарі. У реакцію він вступає лише при сильному нагріванні. Інгредієнт добре піднімає тісто, в якому немає продуктів, що його окислили. Використовуйте розпушувач, коли готуєте бісквіт, печиво, до складу якого входять борошно, молоко, яйця.

При замішуванні тіста користуйтесь правилом: 1 чайна ложка компонента на 1 склянку борошна.

Багато господинь замінюють розпушувач гашеною содою, адже так вчили бабусі. При взаємодії соди та кислоти реакція починає йти у ложці та швидко припиняється і тісто не втигає піднятися.

Коли додавати соду

Сода, вона ж бікарбонат натрію – дрібнокристалічний порошок, який використовують при виготовленні розпушувача.

При з’єднанні із кислотою вона виділяє вуглекислий газ. Спровокувати реакцію може будь-яка кисла частина тіста: лимонний чи ягідний сік, кефір, мед.

Пухирці газу роблять тісто пористим і змушують його піднятися. У результаті, на виході з духовки виходить пишна та м’яка випічка.

Вам може здатися, що з кількістю інгредієнтів можна експериментувати, але ні. Сода в 4 рази сильніша за розпушувач, і вона має гіркий присмак. Велика кількість інгредієнта надасть страві мильного смаку і зробить її непридатною для вживання.

Сода призначена для тіста, в якому містяться кисломолочні продукти чи кислоти, здатні спровокувати реакцію.

Від вибору інгредієнта залежить якість випічки. Якщо припуститися помилки, тісто може вийти щільним, клейким і несмачним. Тому вчиться на чужих помилках і не підміняйте розпушувач содою і навпаки.

попередня статтяЯк врятувати сухе волосся після стресів та морозів, щоб зберегти його здоров’я та красу
наступна статтяЗабудьте про білий наліт у горщиках квітів: що треба зробити, доки не втратили рослину
Я - головний редактор сайту ProstoWay. З великим інтересом вивчаю тему здорового харчування, спорту, психології та одночасно стежу за поп-культурою, модою та б'юті-трендами. Обожнюю кулінарію, свій перший борщ і бісквіт приготувала в 10 років, відтоді готую кожного дня. А зараз радую смачними і корисними стравами свою сім'ю і з великим задоволенням поділюсь рецептами та кулінарними хитрощами з вами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я